Regijska slovesnost Pomurja v Murski Soboti

38 priznanj in znakov Civilne zaščite za enkratno dejanje

Filip Matko, sreda, 4. marec 2015 ob 12:27
Osrednja regijska prireditev ob dnevu Civilne zaščite

Osrednja regijska prireditev ob dnevu Civilne zaščite

Ob Mednarodnem dnevu Civilne zaščite, 1. marcu, je v dvorani gledališča Park v Murski Soboti 3. marca popoldne potekala osrednja prireditev za področje Pomurja. S počastitvijo tega dne se želi okrepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Ob tem se želi poudariti tudi mednarodno sodelovanje pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja. Prireditve v Murski Soboti so se namreč udeležili tudi predstavniki sorodnih organizacij iz Republike Hrvaške, Republike Madžarske in Republike Avstrije ter številni župani pomurskih občin.

Na prireditvi so bila podeljena priznanja in nagrade Civilne zaščite najbolj zaslužnim pripadnikom Civilne zaščite in drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Pred podelitvijo nagrad in priznanj sta govorila župan Mestne občine Murska Sobota mag. Aleksander Jevšek in direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, ki je tudi namestnik poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. Kulturni del programa so izvedli gojenke in gojenci Glasbene šole Murska Sobota.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, Srečko Šestan, je za območje Uprave RS za zaščito in reševanje Izpostava Murska Sobota za leto 2015 podelil skupaj 54 nagrad in priznanj Civilne zaščite, od tega 40 bronastih znakov CZ posameznikom in 5 bronastih znakov CZ organizacijam, 3 srebrne znake CZ posameznikom in enega gasilcem za 110-letnico ter dva zlata znaka CZ posameznikoma, en zlati znak CZ gasilcem za 120-letnico delovanja ter dva zlata znaka CZ gasilcem ob 60-letnici delovanja. Na prireditvi v Murski Soboti sta znake in priznanja podelila poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš in namestnik poveljnika CZ RS Darko But.

Priznanja CZ za leto 2015 iz Pomurja so kot posamezniki prejeli: bronasti znak CZ Stanko Filipič in Dušan Hunjadi iz Občine Ljutomer; Boris Pučko iz Občine Gornja Radgona; Rajko Lipič iz Občine Radenci ter Stanislav Jožef Črnko, Matej Šavel in Anton Gomboc iz Mestne občine Murska Sobota; srebrni znak CZ Davorka Makovec iz Občine Gornja Radgona in Milan Vertot iz Mestne občine Murska Sobota; zlati znak CZ Franc Olaj iz Mestne občine Murska Sobota in Stanislav Wolf iz Občine Cankova. Priznanja organizacijam: bronasti znak CZ Osnovna šola I Murska Sobota; srebrni znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Stara Nova Vas (Občina Križevci) ob 110-letnici; zlati znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Fikšinci (Občina Rogašovci) ob 120 letnici, Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona ob 60-letnici ter Gasilska zveza Lendava ob 60-letnici. Gasilcem bodo priznanja in znaki podeljeni na letošnjih lokalnih slovesnostih.

Letos so bila posebej podeljena priznanja »Bronasti znak CZ za enkratna dejanja« najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam ob lanskoletnih intervencijah odprave februarskega žledu in poplav na Notranjskem in Osrednji slovenski regiji, aprilskih in majskih poplavah v Srbiji, jesenskih poplavah v Pomurju in ostalih večjih intervencijah ob naravnih in drugih nesrečah. Iz Pomurja je 34 prejemnikov teh priznanj med posamezniki in štiri za organizacije. Posamezniki: Igor Grut, Anton Kovačič, Aleš Kunčič, Stanislav Nepužlan, Bojan Polanič, Danilo Polanič, Matej Polanič in Zvonko Polanič iz Občine Ljutomer; Saško Kodelič iz Občine Križevci; Robert Lipič iz Občine Radenci; Sašo Kos iz Občine Gornja Radgona; Sandi Erjavec, Alojz Marič, Štefan Ozmec, Srečko Plej, Martin Smodiš, Alojz Vinčec in Andrej Vöröš iz Občine Beltinci; Miha Antolin in Dušan Utroša iz Občine Črenšovci; Tibor Farkaš, Leonardo Markovič in Dejan Varga iz Občine Dobrovnik; Milan Dajč iz Občine Hodoš; Dušan Horvat iz Občine Lendava; Tomaž Bodanec, Dejan Grah, Borut Horvat, Branko Kolmanič, Borut Koren, Mirjana Martinec in Robertino Škarabot iz Mestne občine Murska Sobota; Drago Turha iz Občine Rogašovci ter Damijan Jaklin iz Občine Velika Polana. Organizacije: Prostovoljno gasilsko društvo Razkrižje, Gasilsko poveljstvo Občine Lendava, Gasilsko regijsko poveljstvo za Pomurje ter MOP ARSO - Oddelek porečja reke Mure Murska Sobota.


Več v Kultura in izobraževanje