V Šalincih ob velikonočnih praznikih poka že 37 let

V ohranjanje tega običaja se vsako leto vključuje vse več mladih iz Šalincev in okolice

Prlekija-on.net, nedelja, 5. april 2015 ob 07:48
Velikonočno pokanje v Šalincih

Velikonočno pokanje v Šalincih

V kraju Šalinci so se mladi skupaj s starejšimi vaščani iz krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava, kot vsako leto, tudi letos zbrali na velikonočnem pokanju z bojlerji. Kot pravijo v Šalincih, ki so že vešči in pravi mojstri pri velikonočnem pokanju s karbidom ima ta tradicija že dolgo zgodovino, letos že 37 let.

Najprej so v vsak bojler posebej dali določeno količino karbida, zalili z vodo, nato je sledil postopek premaza odprtine boljerja z ilovico in nato so še z lesenim kladivom na vrh bojlerja namestili leseni čep, oziroma dekl, da plin ne bi uhajal. Sledi nekaj premora, nato so z gorečo baklo vsak bojler prižgali in nastal je močan pok. Deset pokov, ki se razlegajo širom Prlekije, sledi na približno vsake pol ure, tudi letos pa bodo za pokanje porabili okoli sto kilogramov karbida.

Ta tradicija pokanja ima v Šalincih dolgoletno zgodovino, letos je že 37 let. Najprej so ob velikonočnih praznikih streljali z možnarji, zadnja leta pa z železnimi bojlerji. Sicer pa velikonočno pokanje velja za eno najbolje organiziranih in varnih pokanj v Prlekiji, kjer se vsako leto zbere tudi veliko število domačinov in radovednežev od blizu in daleč.


Več v Družabno