Že preko 500 let žive Romi med nami

Ob Svetovnem dnevu Romov prireditev v Murski Soboti

Filip Matko, četrtek, 9. april 2015 ob 16:53
Ob Svetovnem dnevu Romov prireditev v Murski Soboti

Ob Svetovnem dnevu Romov prireditev v Murski Soboti

Zveza Romov Slovenije, s sedežem v Murski Soboti jo kot predsednik že od same ustanovitve dalje vodi Jožek Horvat Muc, je ob Svetovnem dnevu Romov - 8. april - pripravila osrednjo slovesno prireditev v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti. V prenapolnjeni dvorani z Romi iz vse Slovenije je bil slavnostni govornik predsednik državnega zbora Republike Slovenije Milan Brglez, ob njem so zbrane nagovorili še predsednica Sveta romske skupnosti v Republiki Sloveniji Janja Rošer, podžupanja Mestne občine Murska Sobota Jasmina Opec, predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, a med gosti sta bila tudi varuhinja človekovih pravic v Republiki Sloveniji Vlasta Nussdorfer in častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Po počastitvi uvoda prireditve z romsko himno je prvi pozdrav vsem namenila predsednica Sveta romske skupnosti v Republiki Sloveniji Janja Rošer, ki je opomnila že na vse doseženo ob izboljšavah za boljši vsakdan Romov med večinskim prebivalstvom Slovenije, a tudi na potrebnost prisotnosti strpnosti, kajti po njenem je v zadnjem času prisotnega veliko sovražnega govora do Romov.

Podžupanja Mestne občine Murska Sobota, Jasmina Opec, je spomnila na zgleden primer reševanja romske problematike prav v tej slovenski oziroma prekmurski občini, ki ima v svoji sredi izredno urejeno romsko naselje (samostojna krajevna skupnost !) Pušča, kjer je bil odprt prvi romski vrtec v naši državi in vanj sedaj vpisujejo otroke tudi neromske družine.

Slavnostni govornik, predsednik državnega zbora Republike Slovenije Milan Brglez, pa je opomnil na že pol tisočletja prisotnosti Romov na slovenskih tleh (po trditvah najstarejših pisnih virov), ki pa v sodobnem modernem času ostajajo v veliki meri ena najbolj diskriminiranih in marginaliziranih kultur. Toda po njegovem dobro zasnovani strateški projekti, oblikovani v duhu vere v sočlovekovo dobrobit na eni strani ter skladno utečeno sodelovanje med vsemi, med državno in lokalno ravnijo ter romskim in neromskim prebivalstvom, lahko dajo želeno in hkrati nujno potrebno izboljšanje razmer za vse.

Otroci iz vrtca Romano na Pušči so potrdili besede govornikov s svojim nastopom enkratnim in prisrčnim nastopom.

Predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat Muc, je po pozdravu in čestitkah ob Svetovnem dnevu Romov predal posebno priznanje Slavku Cenerju iz Vanče vasi v Občini Tišina za dolgoletno delo pri reševanju problematike Romov. Bil je ustanovitelj Romskega društva v domači občini ter od samega začetka član najvišjega vodstva Zveze Romov Slovenije, kot tudi romski občinski svetnik v Občini Tišina.

Sledil je bogat kulturni program, kos o se na odru Gledališča Park v Murski Soboti zvrstili: Glasbena skupina »Statim«, prekmurska romska folklorna skupina »Roma sam«, pevski duet Nina in Urh, glasbena skupina »Nočna smena«, romska glasbena skupina »Karamela«, romska glasbena skupina »Karavan familia« iz sosednje Madžarske ter trubači iz Makedonije »Veseli momci«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje