Delovna akcija članov TD Mala Nedelja-Radoslavci

Lipa je bila posajena leta 1935 ob smrti kralja Aleksandra

Branko Košti, torek, 28. april 2015 ob 17:32
Delovna akcija TD Mala Nedelja-Radoslavci

Delovna akcija TD Mala Nedelja-Radoslavci

Turistično društvo Mala Nedelja-Radoslavci, katerega od letošnjega občnega zbora vodi nova predsednica Mirka Bezjak, je Dan upora proslavilo delovno. Pred propadom so namreč obvarovali lipo, ki že 80 let raste na križišču v Kuršincih pri godbenem domu.

Na lipo, katero imenujejo tudi zgodovinska, saj je bila posajena leta 1935 ob smrti kralja Aleksandra, se je že pred leti naselila bela omela. Zimzelena parazitska rastlina, katere znanstveno ime je Viscum album, spada v družino lanilovk, ima obliko polkrožnega grmička in v premeru doseže med 20 in 90 cm, v izjemnih primerih tudi 120 cm. Je dvodomna rastlina, ki cveti od marca do maja. Svoje korenine požene v veje dreves in jim tako »krade« hrano. Če se na drevesu preveč razbohoti, ga lahko tudi uniči.

In prav to se je dogajalo tej lipi, ki je med ljudmi poznana tudi kot objekt za orientacijo. Popotnika, kateri sprašuje za pot v tej smeri, domačini najlaže usmerimo kar z »do godbenega doma, tam pa pri lipi levo (ali desno)«. Omela se je močno razrasla in začela povzročati sušenje lipe, zato je bila odstranitev nujna. Člani TD so delo opravili temeljito, ob tem jim je bilo v veliko pomoč dvigalo domačina Danijela Rakuše, saj drugače ni bilo mogoče doseči vseh vrhov. Upamo samo, da rane niso prehude in jih bo lipa preživela ter nudila bogato pašo čebelam, hladno senco pohodnikom in zdravilen čaj domačinom tudi v tem stoletju.


Več v Narava