Bogato srečanje »Naši zakladi – Svoboda«

Dan spominov in tovarištva na Petanjcih ob 70-letnici zmage nad fašizmom in nacizmom

Filip Matko, sobota, 9. maj 2015 ob 22:40
Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Vsako leto prvi petek v maju je v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki ga upravlja Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Dan spominov in tovarištva, ki pa je letos bil izveden dan poprej, v četrtek, 7. maja. Na kraju, ki je tradicionalno srečevališče s posebnostmi obmurske pokrajine in tiho počivališče na stičišču poti med štirimi državami, je bil sedmomajski sončni popoldan zaznamovan z občnim zborom Prekmurske čete in Prekmurske brigade ob 15. uri ter ob 17. uri s prireditvijo pod naslovom »Naši zakladi - Svoboda«.

Na slednji, po nastopu praporščakov s prapori veteranskih organizacij (Zveze druženj borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 in Zveze veteranov policije Sever) ter odpeti Zdravljici je številno občinstvo pozdravil župan Občine Tišina Franc Horvat. Sledil je nastop Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Tišina pod vodstvom Alenke Brulc Šiplič, nato pa je vse nagovoril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenije, general Ladislav Lipič. V svojem nagovoru je spomnil na dvojno izgubo vojaške samostojnosti Slovencev (po letu 1919 vojaki generala Rudolfa Maistra Vojanova, po letu pa 1945 enote slovenske narodnoosvobodilne vojske) ter na dogodke pred, med in po osamosvojitveni vojni za Slovenijo 1991. Sledil je nastop instrumentalno - vokalne skupine Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so kot kvartet mladih glasbenikov in pevcev izredno navdušili občinstvo s partizansko ljubezensko pesmijo, kot tudi s pesmijo o ljubezni današnjih dni.

Slavnostni nagovor je imel tudi akademik, dr. Anton Vratuša Vran, prvoborec slovenske partizanske vojske iz leta 1941, ki je opisal svojo pot aktivista Osvobodilne fronte slovenskega naroda, interniranca v italijanskem koncentracijskem taborišču na Rabu ter borca Rabske brigade NOV Slovenije po letu 1943. Iz njegova nagovora povzemamo misli o tokratnem dnevu na Petanjcih: »...To je velik, poučen inresnicoljuben ter vzpodbuden dan. Velik, ker nas spominja na trnjevo toda zmagovito pot, ki jo je prehodil slovenski narod, skupno z drugimi narodi Jugoslavije in na strani (ob pomoči) Velike antifašistične koalicije v boju proti fašizmu in nacizmu. Poučen zato, ker nas opozarja da s skupno voljo in odločnostjo tudi mali narod lahko uspešno premaga navidezno nepremagljive življenjske preizkušnje v boju za svobodo...«

Gromkemu aplavzu slavnostnemu govorniku se je s svojo pesmijo pridružil Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora, ki je pod vodstvom Sama Podbrežnika zapel pet pesmi iz uporniških časov Slovencev, v drugem delu nastopa pa še pet narodnih in umetnih pesmi. Za zaključek so mariborski pevci zapeli še slovesno pesem »Pozdrav« v čast 100-letnemu življenjskemu jubileju akademika dr. Antona Vratuše Vrana.

Člani Moškega pevskega zbora Slava Klavora iz Maribora so s seboj prinesli cepiko skoriša (skorš - Sorbu domenica, samonikla drevesna vrsta, znana bolj zaradi plodov in manj zaradi lesa) v spomin slovenske narodne junakinje Slave Klavora, ki je v organizaciji Vaneka Šiftarja (ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih po 2. svetovni vojni) in njegovih bratov julija 1941 ilegalno preplavala Muro za dvig upora Prekmurcev proti okupatorju, pozneje pa so jo po zajetju in hudem mučenju v Gradcu kot talko Nemci ustrelili v Mariboru. Cepiko skoriša so pevci posadili v vrtu, ki na površini poldrugega hektara sonaravno negovanega posestva poseduje že več kot 500 drevnin, vezanih na 2. svetovno vojno in slovensko zgodovino. Vsemu omenjenemu je sledilo družabno srečanje v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so za pravo domačo pogostitev poskrbele članice Društva žena in deklet Sončnica s Tišine.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje