Kleti in klüčaje v Sovjaku so spet na stežaj odprla vrata

Pohodniki so uživali ob domačin dobrotah in odličnih vinih

Branko Košti, nedelja, 10. maj 2015 ob 13:34
Dan odprtih klüčaj in vinskih kleti

Dan odprtih klüčaj in vinskih kleti

Vas Sovjak v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, katera se razprostira na šestih vinorodnih gričih, šteje le okrog 300 prebivalcev. Enkrat na leto, praviloma v prvi polovici maja, se njihovo število najmanj podvoji ali celo potroji. V tem času namreč Društvo vinogradnikov radgonsko-kapelskih goric v sodelovanju s številnimi domačimi vinogradniki, ki v tej prijazni vasici živijo, ali pa tukaj obdelujejo le svoje vinograde, pripravi tradicionalni pohod, širom Slovenije in tudi izven njenih meja, znan pod imenom Dan odprtih klüčaj in vinskih kleti. Pri organizaciji priskoči na pomoč tudi Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, saj prireditev spada v nabor prireditev ob prazniku občine.

Na dan zmage, 9. maja, so bila v Sovjaku vrata kleti spet široko odprta množici obiskovalcev od blizu in daleč. Moderne in sodobne, nekatere tudi z najnovejšo vinogradniško tehnologijo opremljene kleti, so namreč skoraj v celoti izpodrinile za te kraje nekoč znamenite "klüčaje", katerih je danes le še za vzorec. Pohodniki so se zbrali ob znameniti, s slamo kriti Čehovi domačiji, kjer jih je pozdravila Jürjovška godba in župan Miroslav Petrovič, na pot pa so jih pospremile pesmi ljudskih pevk. Opremljeni z obveznim rekvizitom - spominskim kozarcem, so se ob spremstvu mladih muzikantov, odpravili na veselo popotovanje po lepo urejeni vasi, uživajoč ob dobri kapljici, pestri kulinarični ponudbi in v čudovitih pogledih po Sovjaških in okoliških gričih, vse tja do Kapele, od koder pa so že grozili temni nevihtni oblaki. Vendar to ni pokvarilo dobrega razpoloženja, saj je dež, ali vsaj rosenje, skoraj redni spremljevalec te prireditve. Vreme je bilo še toliko razumevajoče, da so se pohodniki pri kleti družine Čuš lahko okrepčali z golažem, nato se je ulilo, zato so se podali v varno zavetje kleti in uživali v gostoljubju gostiteljev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46