Uspeh na filmskem festivalu Viva v Sarajevu

Film Radenčana Radeta Bakračevića med 99 izbranimi

Filip Matko, sreda, 3. junij 2015 ob 18:53
Rade Bakračević in iguman Metodije

Rade Bakračević in iguman Metodije

V dneh od 28. do 31. maja je v Sarajevu potekal mednarodni filmski festival Viva, na katerem se je predvajalo religiozne, ekološke in turistične dokumentarne filme. Izmed 420 prijavljenih filmov iz 48 držav je bilo izbranih in prikazanih 99 filmov v štirih mestih: Sarajevu, Kaknju, Varešu in Banja Luki. Med izbranimi filmi je bil prikazan tudi film »Putevima pravoslavlja« (Po poteh pravoslavja), ki je avtorsko delo Radeta Bakračevića iz Radenec, sicer predsednika Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Mariboru.

Z montažo filma pri Štefanu Celecu v Murski Soboti, konec letošnjega aprila, se je izpolnila dolgoletna želja Radetu Bakračeviću, da posname film o srbskih samostanih (manastirih), cerkvah in drugih verskih objektih v tem delu Evrope. Za svoj film je bil sam scenarist, režiser in producent, deloma tudi snemalec, snemanje filma pa je po finančni plati delno sofinanciralo Ministrstvo kulture in informiranja Republike Srbije. Je pa posebej hvaležen ekipi, ki mu je pomagala realizirati projekt lansko jesen pri snemanju po Sloveniji, Hrvaški, Srbiji (Beograd, Sremski Karlovci, Cerkev sv. Petra in Pavla, Studenica, Žiča), Črni gori in še posebej v Grčiji (Sveta gora Athos, Kakov, Solun): uredniku fotografije iz Murske Sobote Zdravku Majstoroviću, snemalcu Aleksandru Bakračeviću iz Maribora, strokovnemu sodelavcu iz Kraljeva Hadži Momiru Bakarčeviću, strokovni sodelavki iz Beograda Zorici Zec, kustosinji muzeja beograjskega Patriarhata Biljani Kostić, prvi dami slovenske drame Miladi Kalezić, srbskemu pevcu Borislavu Manojloviću in upravitelju izdajateljske fondacije SPC Gradimiru Staniću. Ob tem se zahvaljuje tudi za pomoč, ki sta mu jo nudila Srbska pravoslavna cerkev s patriarhom Irinejem ter na Sveti gori Athos, v tamkajšnjem samostanu Hilandar, iguman Metodije. V Solunu pa je bil posnet tudi čuvar srbskega vojnega grobišča »Zejtinlik« Djordje Mihailović, ki je od srbske države prejel za svoje poslanstvo red Srbske zastave druge stopnje.

Dokumentarni film »Putevima pravoslavlja« (Po poteh pravoslavja) je prijavljen tudi na mednarodni festival dokumentarnega filma v Londonu.

Foto: Rade Bakračević, Zdravko Majstorović


Več v Glasba in film