Predsednik Državnega zbora RS pozdravil krvodajalce v Veržeju

26. srečanje krvodajalcev v Veržeju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. junij 2015 ob 16:36
26. srečanje krvodajalcev v Veržeju

26. srečanje krvodajalcev v Veržeju

V soboto, 13. junija, je v Veržeju potekalo 26. tradicionalno srečanje krvodajalcev Slovenije, kjer se je zbralo okrog 800 krvodajalcev iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške. Tako so se vabilu odzvali člani RK iz naslednjih krajevnih organizacij: Ljutomer, Maribor, Ormož, Ptuj, Celje, Gornja Radgona, Lendava, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica in Čakovec (HR). Večina obiskovalcev je na srečanje prispela z avtobusi, nekateri z lastnim prevozom, bilo pa je tudi kar nekaj kolesarjev in pešcev.

Srečanje je sicer namenjeno obeležitvi 4. junija - Dan slovenskih krvodajalcev in 14. junija - Svetovni dan krvodajalstva.

Na prireditvi sta krvodajalke in krvodajalce najprej pozdravila predsednica RKS OZ Ljutomer, Silva Duh, in župan občine Veržej, Slavko Petovar. Sledila je himna krvodajalcev in državna himna nato pa je na oder stopil slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez, kateri je poudaril pomen prostovoljstva, humanosti in solidarnosti, se zahvalil vsem rodovom krvodajalcev, ki nesebično darujejo kri in izrazil željo, da se v naši družbi ohranijo tradicionalne vrednote solidarnosti.

V nadaljevanju je direktor Zavoda za transfuzijsko medicino, Danijel Starman, spomnil, da verjetno tudi prisotni, ko dajejo kri, ne pomislijo, da jih je včasih potrebno kar 35 za ohranitev enega življenja in se vsem zahvalil, da z njihovo pomočjo življenje teče dalje.

Zakonita zastopnica in podpredsednica Rdečega križa Slovenije, Irena Nečemer, se je ob tej priložnosti v svojem nagovoru zahvalila vsem krvodajalkam in krvodajalcem, prostovoljcem Rdečega križa Slovenije, sodelavcem, strokovnjakom, organizatorjem in delodajalcem, ki Rdečemu križu s svojim predanim delom, posluhom, razumevanjem in podporo omogočajo uspešno izvajanje krvodajalstva.

Generalna sekretarka RKS, Renata Brunskole, se je še posebej zahvalila krajevni organizaciji Rdečega križa Veržej in vsem tamkajšnjim prostovoljkam in prostovoljcem, katerih je bilo okrog 60, ki vsako leto vzorno pripravijo srečanje, namenjeno ne le prijetnemu druženju, temveč tudi izmenjavi znanj in izkušenj.

Med govorniki so se za popestritev programa zvrstile razne pevske in glasbene točke. Tako so zbrani lahko slišali mladega harmonikaša iz Veržeja, zapeli pa so družina Ivančič iz Veržeja in člani KD Slavka Osterca Veržej.

Po uradnem delu je sledilo kosilo nato pa zabava ob zvokih ansambla Opoj.


Več v Kultura in izobraževanje