Prvo novo gasilsko vozilo po 112 letih delovanja PGD Dragotinci

Ključe Forda GVM1 je predsedniku Antonu Čolniku predal župan Miroslav Petrovič

Branko Košti, nedelja, 28. junij 2015 ob 09:55
Novo vozilo PGD Dragotinci

Novo vozilo PGD Dragotinci

Sobota, 13. junija, je bila za vaščane, posebno pa še za gasilce vasi Dragotinci v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, pomemben, lahko bi rekli celo zgodovinski dan. Prvič v 112-letni zgodovini delovanja gasilskega društva so gasilci v uporabo prevzeli popolnoma novo gasilsko vozilo znamke Ford GVM1 in gasilsko prikolico.

V dolgih letih delovanja so dragotinski gasilci posebno skrb posvečali kadrom in opremi, je povedala povezovalka prireditve Frančiška Cizerl, ko je predstavljala več kot stoletje dolgo zgodovino gasilstva v tej vasi. Pa vendar jim je šele sedaj uspelo nabaviti novo vozilo, doslej so uporabljali le rabljena.

Slovesnost predaje novega vozila je pričela Jürjovška pihalna godba in plesalke plesne skupine Kan-Kan, zatem je zbrane nagovoril predsednik PGD Dragotinci Anton Čolnik: »Hvala vsem, ki ste se udeležili te naše slovesnosti. Presrečen sem, da smo gasilci PGD Dragotinci prišli do novega gasilskega vozila z gasilsko prikolico.  Brez dobrotnikov bi danes ne bilo te slovesnosti. Posebej se zahvaljujem prejšnjemu županu Antonu Slani in svetnikom tedanjega občinskega sveta, ki so sprejeli pobudo za uresničitev naših želja. Zahvala tudi sedanjemu županu Miroslavi Petroviču in svetnikom, da so nas podpirali pri naši ideji. Hvala za prispevek, ki ga je za vozilo namenila občina, hvala sponzorjem, med njimi tudi Zavarovalnici Triglav Murska Sobota in njenemu direktorju Sandiju Štefanu Flisarju, ter seveda številnim domačinom in drugim, ki so nesebično prispevali svoj delež za nabavo vozila. Hvala tudi podjetniku Jožetu Žinkoviču, ki je vozilo izdelalo

Prisotne je pozdravil tudi župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal: »Za gasilce PGD Dragotinci in za občino je to velik dogodek. Gasilcem, ki skrbijo za požarno varnost, pripravljeni pa so pomagati ljudem, ko se znajdejo v nesreči, čestitam ob njihovi veliki pridobitvi. Njihovo delovanje je nadvse pomembno za krajane Dragotinec kakor za občino in širše. Vesel sem, da so se jim uresničile njihove sanje, da bi prišli do novega vozila. Želim jim, da bi ga čim manjkrat uporabljali v intervencijah, in več ob drugih dogodkih, vajah, tekmovanjih ali slično. Pohvalil bi tudi vztrajnost vodstva gasilcev, ki so z veliko truda speljali akcijo, katere rezultat je današnja simbolna predaja ključev od avtomobila«. Pozdrav obiskovalcem in čestitke gasilcem sta izrekla tudi dorektor Zavarovalne Trigav Murska Sobota Sandi Štefan Flisar in direktor podjetja Avtocenter Miklavž na Dravskem polju, katero je avto izdelalo, Jožef Žunkovič.

Župan Miroslav Petrovič je ključe avtomobila izročil predsedniku Antonu Čolniku, ki jih je izročil šoferju, kateremu so zaupali skrb za vozilo. Po krajevnem običaju je novo pridobitev gasilcev blagoslovil župnik Boštjan Ošlaj.

Slovesnost so zaključili s podelitvijo zahval sponzorjem in tistim, ki so bili najaktivnejši pri uresničitvi tega za gasilce velikega projekta. Priznanja so podeljevali predsednik društva Anton Čolnik, namestnik regijskega predsednika GZS Andrej Vöreš, predsednik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič in župan Miroslav Petrovič. Ob tej priložnosti so izročili visoko Odlikovanje Gasilske zveze Slovenije I. stopnje, Jožetu Šafariču. Prejel ga je za dolgoletno delovanje v društvu, ki ga je tudi veliko let vodil kot predsednik.

Kakor je običaj, so slovesnost nadaljevali z gasilsko veselico, ki je potekala pod velikim šotorom, kjer je za zabavo poskrbel Ansambel Dor Ma Cajt.


Več v Kultura in izobraževanje