Luna najbližje Zemlji v zadnjih dvajsetih letih

Po Luninem in Sončevem mrku bomo jutri priča še pojavu, ko bo Luna najbližje Zemlji v zadnjih 20. letih. Luna se bo v soboto, 19. marca "močno" približala Zemlji, saj bo tega dne od Zemlje oddaljena približno 355 tisoč kilometrov. Točki, ko se Luna najbolj približa Zemlji, pravimo perigej in takrat je skoraj 50 tisoč kilometrov bliže kot v času, ko je od našega planeta najbolj oddaljena. Ta točka se imenuje apogej, ko je Luna oddaljena približno 410 tisoč kilometrov od Zemlje.

petek, 18. marec 2011 ob 17:4913

Opazovali smo, kako se ptički ženijo

Pomurska sekcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je danes, ob Gregorjevem, v mestnih parkih v Ljutomeru, Murski Soboti in Lendavi organizirala spoznavanje ptic in opazovanje, kako se po ljudskem izročilu danes ptički ženijo. Od 8. do 12. ure so bile v parkih postavljene stojnice, ob katerih so se mimoidoči lahko seznanili s pticami, ki nas obkrožajo in njihovimi zanimivostmi.

sobota, 12. marec 2011 ob 13:38

Iz česa so sledi na našem nebu?

Danes smo na našem nebu lahko videli zanimiv pojav, ki so ga za sabo pustila letala z izgorevanjem med letenjem. Tri letala so se križala v navidez isti točki, kar je povzročilo, da se je na nebu to videlo kot nekakšna velika zvezdica ali X s prečno črto. Ta "zvezdica" je potem več ur potovala po nebu od zahoda proti vzhodu. Gre za zanimiv nedolžen pojav kondenzacijskih sledi ali so to t.i. Chemtrails-i, ki so v zadnjih letih dvignili nemalo prahu?

petek, 14. januar 2011 ob 20:1411

Veter pokazal svojo moč

Močan jugozahodni veter, ki piha že nekaj dni, povzroča kar nekaj nejevolje in skrbi krajanom Male Nedelje z okolico. Da bi veter povzročil kakšno večjo škodo, do sedaj nismoizvedeli, ob pogledu na nekatere strehe pa opazimo, da je predvsem s starejših poslopij odpihnil kar nekaj opeke. Svojo moč je pokazal na Kulturnem domu pri Mali Nedelji, kjer je pločevinasti del strehe nad mansardo zvil kot bi bila iz papirja.

sobota, 8. januar 2011 ob 19:241

Zasnežena Mala Nedelja in okolica

Pred dnevi smo objavili fotografije zasnežene Prlekije v okolici Jeruzalema, sedaj vam na ogled postavljamo še fotografije zasnežene Prlekije v okolici Male Nedelje. To je za vse tiste, ki ste v teh mrzlih dneh raje na toplem pri peči in si tako bele lepote Prlekije lahko ogledate iz naslanjača. Fotografije je posnel Branko Košti 3. januarja letos.

sreda, 5. januar 2011 ob 16:141

Delni Sončev mrk smo lahko opazovali tudi v Prlekiji

V torek, 4. januarja smo lahko v Sloveniji opazovali delni Sončev mrk. Nad Ljutomerom je žal bilo oblačno in megleno vreme, zato se mrk ni videl, videl pa se je iz višje ležečih krajev. Naše fotografije so nastale na Sp. Kamenščaku.

torek, 4. januar 2011 ob 09:488

Vreme na Cvenu v letu 2010

Vremenska postaja Cven meri in spremlja vremenske podatke od februarja 2008 naprej. Od postavitve pa do sedaj je doživela kar nekaj popravkov in dodelav, tako da so sedaj podatki dokaj zanesljivi. Več podatkov o postaji najdete na naši spletni strani www.vreme.tikve.com.VP Cven je vključena v Vremensko društvo ZEVS, ni pa del mreže uradnih vremenskih postaj ARSO. Zato so podatki informativne narave.

ponedeljek, 3. januar 2011 ob 21:47

Zasnežena Prlekija ob vstopu v novo leto

Leto 2011 nam je prineslo veliko lepih pogledov. Dva dneva, dva različna pogleda in oba enkratna. Jeruzalem z okolico je nekaj kar te pritegne. Lepote Prlekije se spreminjajo in vsak trenutek ima nekaj, kar ostane v trajnem spominu.

ponedeljek, 3. januar 2011 ob 18:30

Po Luninem mrku še Sončev mrk

Po Luninem mrku na prvi zimski dan pred dnevi, bomo v torek, 4. januarja 2011 lahko videli še delni Sončev mrk. Mrk bo ob jasnem vremenu viden tudi pri nas. Sonce, Luna in Zemlja se bodo na isto premico poravnali v torek, 4. januarja med 07:40 in 11:00. Vrhunec bo mrk dosegel okrog 9. ure, ko bo zakrite okrog 70 odstotkov površine Sonca. Naslednji Sončev mrk bo v naših krajih viden šele leta 2015.

ponedeljek, 3. januar 2011 ob 10:45

Silvestrska noč bo jasna in mrzla

Silvestrska noč bo jasna in mrzla, zato se za Silvestrovanje na prostem toplo oblecite. Ognjemeti, ki bodo razsvetlili nebo in zaznamovali prehod v novo leto, bodo tako lepo vidni. Vabljeni na Silvestrovanje na Glavni trg v Ljutomeru v ogrevan šotor.

petek, 31. december 2010 ob 14:56