Prvi zvončki so že pokukali na plano, pa čeprav je še zima

Zvončki iz murskih logov

Jože Žerdin, torek, 13. januar 2015 ob 20:35
Zvončki iz murskih logov

Zvončki iz murskih logov

V svet ob Muri je z veliko naglico prišla »prava pomlad«, pa čeprav smo še sredi zime, kajti sedanje januarske dnevne temperature so za ta čas izjemno visoke. Po analizi vremenoslovcev so take spremembe vremena sicer običajne. Vreme namreč v veliki meri kroji človek, zato se mu vreme tudi velikokrat »maščuje«.

Pregovor pravi, če je na svečnico lepo in sončno ter zeleno, bo za Veliko noč sneženo. Bomo videli, ali ta ljudski pregovor drži. Tako so se s tem januarskim lepim vremenom, ponekod že začela nekatera spomladanska dela in opravila, predvsem rez vinske trte. S toplim vremenom se je prebudila narava. Med prvimi znanilci »zimske pomladi« so tudi zvončki, ki so se jih nedvomno najbolj razveselili otroci.

Prve letošnje zvončke, ki so pokukali iz zemlje smo na filmski trak zabeležili v torek, 13. januarja, v dopoldanskem času in sicer v murskih logovih mrtvic reke Mure, nedaleč stran od Babičevega mlina na reki Muri. Kmalu bodo na površje prišli še ostali zvončki in bela poljana obmurskih belih zvončkov bo zacvetela. In takrat bo svet murskih logov pri Veržeju zaživel, obiskovalci se bodo sprehajali in uživali v neokrnjeni naravi na svežem zraku. Ponekod pa se že oglaša golob duplar in pomlad že trka na vrata. Torej, če bodo še naprej tako »mile« zime, bodo morda drugo leto ob novem letu na istem mestu spet videli bele poljane murskih zvončkov.

Tudi lani smo takega časa v gozdovih že lahko videli zvončke.


Več v Narava