V mesnem pripravku za kebab našli salmonelo

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes objavila poročilo v zvezi s spornim mesom iz Poljske, kjer navajajo, da so prejeli delni poročili o mikrobiološkem preizkušanju in da je ob mikrobiološki analizi mesnih pripravkov bila ugotovljena prisotnost salmonel. Na podlagi rezultatov so od nosilca živilske dejavnosti zahtevali odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka (kebaba).

sreda, 6. februar 2019 ob 20:16

V letu 2018 je bilo v Sloveniji 316 Francetov, 345 Prešernov in nobenega Franceta Prešerna

Prešernov dan je naš osrednji kulturni praznik, ki ga v Sloveniji zaznamujemo vsakega 8. februarja že od leta 1945, državni praznik in dela prost dan pa je od leta 1991. Tokrat so na Statističnem uradu Republike Slovenije ob tej priložnosti zbrali nekaj uradnih statističnih podatkov, ki jih lahko kakor koli povežemo s pesnikom Francetom Prešernom.Več pa v spodnji infografiki.

torek, 5. februar 2019 ob 11:04

31. januar je priložnost in spodbuda za opustitev kajenja

Dan brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja, naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Opuščanje kajenja je lahko težak proces, vendar je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Kljub temu pa mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči. Zato na Nacionalnem ...

četrtek, 31. januar 2019 ob 07:53

Stopnja samooskrbe z vinom je bila v tržnem letu 2017/2018 91-odstotna

Statistični urad Republike Slovenije je objavil bilanco za vino v Sloveniji za tržno leto 2017/2018, kjer navajajo, da so bela vina predstavljala 68 odstotkov skupne proizvodnje vina v Sloveniji, glede na kakovost najvišji delež vin z zaščiteno označbo porekla.

ponedeljek, 28. januar 2019 ob 11:08

Spoznaj Slovenijo, kakor je doslej še nisi

Statistični urad Republike Slovenije je predstavil večigralski kviz Junaki Slovenije, ki se ponaša s čudovito grafično podobo in z zanimivimi liki iz slovenske književnosti in mitologije. Gre za zabavno interaktivno igro, katere cilj je predstaviti uporabnikom igre Slovenijo in statistične podatke o Sloveniji nekoliko drugače.

sreda, 23. januar 2019 ob 17:25

V javnem pismu opozarjajo na vsakodnevne nepravilnosti v socialnovarstvenih zavodih

V Društvu Srebrna nit - Združenju za dostojno starost, so na Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialnezadeve in enake možnosti, Varuha človekovih pravic, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zastopnika pacientovih pravic, naslovili javno pismo, glede ukinitve zaračunavanja »dodatnih storitev« v socialnovarstvenih zavodih in kjer opozarjajo na konkretne vsakodnevne nepravilnosti.

nedelja, 20. januar 2019 ob 15:35

Zmaga Ljubljančanov na prvem predtekmovanju

Projekt »Tuševa zvezdica« v iskanju najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd se po uspehih iz prejšnjih let nadaljuje tudi letos. Izjemen kulinarični projekt že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke pa se ob tem predstavijo mladi srednjih in višjih gostinskih šol, ki se jih hkrati spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

četrtek, 17. januar 2019 ob 08:08

Slovenci najbolj zaupamo gasilcem, najmanj duhovnikom in politikom

Dobre pol leta po parlamentarnih volitvah smo prebivalci Slovenije približno tako srečni in optimistični kot smo bili pred volitvami, kaže razsikava Valicona. S situacijo v družbi smo malce bolj zadovoljni kot smo bili aprila 2018, obenem pa je to najvišji rezultat od decembra 2012, ko so začeli z izvajanjem raziskave in je bilo zadovoljstvo s stanjem v družbi najnižje. Zaupanje v institucije in poklice na splošno je med najvišjimi, odkar izvajajo raziskavo.

sobota, 12. januar 2019 ob 12:23

V Sloveniji smo priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož

V Sloveniji smo po 10 letih spet priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož - ptic severnih krajev. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje, sporočajo iz DOPPS - Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

četrtek, 10. januar 2019 ob 15:57

Ženska leta 2018 je Polona Lah

V ponedeljek, 7. januarja, je revija Zarja v SNG Opera in balet Ljubljana razglasila žensko leta 2018. Kandidatk je bilo letos prikladno devet, pravljično število modrosti. Ne le modre, letošnje nominiranke za žensko leta so tudi osupljive borke za prav in bolje. Vendar le ena lahko prejme častni naslov. Letos so ga bralke in bralci revije Zarja dodelili Poloni Lah.

ponedeljek, 7. januar 2019 ob 21:28