Vsi se bojimo devetega maja

oleticsvetlana, nedelja, 8. maj 2022 ob 20:45
Vsi se bojimo devetega maja

Nikoli nisem bila tolikokrat v cerkvi kot letos. V Evangeličanski cerkvi nisem bila do zdaj niti enkrat. V tem času so ravno predstavniki te cerkve že tretjič povabili Ukrajince na druženje na materinsko nedeljo. V cerkvi vlada zelo sproščeno vzdušje, maša poteka hitro, ljudje lahko ploskajo in na splošno so bolj živahni in veseli.
Danes po deveti uri smo se odpravili z avtobusne postaje Ljutomer proti Murski Soboti. Pri Evangeličanski cerkvi se nam je pridružilo še nekaj Ukrajink z otroki, ki živijo v Murski Soboti in okolici. Skupaj nas je bilo okrog petdeset. Nekatere niso mogle priti, ker so bile v službi. Dve Ukrajinki sta že podpisali pogodbi in delata kot pomočnici v kuhinji ter v strežbi.
Po poti smo se pogovarjali … Ukrajinka, ki še vedno dela prek zooma, in ima vsake toliko časa sestanke s svojimi sodelavci, je povedala, da tisti, ki še živijo na okupiranih območjih v Hersonu in Mariupolu, skoraj nimajo dostopa do interneta in je dejansko čudež, ko so prisotni na teh sestankih. Dobesedno plezajo po drevesih in iščejo točke, na katerih internet sploh »vleče«. Zgodilo se je tudi, da so na njih ruski vojaki streljali kot na tarče … Nekateri so bili mrtvi.
Vsi se bojimo 9. maja, dneva zmage in parade ruskih vojakov, ki naj bi bila v Mariupolu. In ne samo tega. Bojimo se, kaj si bo za ta dan izmislil ruski predsednik Vladimir Putin. Nihče ne ve, kaj točno se plete po glavi temu tiranu. Ravno sedaj se nenehno streljajo po Odesi in Nikolajevu in to streljanje se ne neha. Moja sorojakinja, ki živi sedaj v naši vasi, ima sina, ki je star komaj 22 let in je poklicni vojak. Bojuje se pri Odesi. Pogovarjala se je z jim in ji je rekel, da je vse v redu. Ona pa ve, da ni. Saj ne more biti v redu.
Mesto Mariupol so uničili že leta 2014, ko so Rusi začeli s svojo invazijo, ampak takrat se niso predali. In ravno to jim je zameril Putin, zato ga hoče sedaj popolnoma uničiti, dobesedno izbrisati z obličja zemlje. Ravno tam misli imeti parado 9. maja in s tem pokazati svojo moč. Čeprav dobro ve, da njegovi moči nobeden več ne verjame. Pravijo, da je Putin na obleganem Azovstalju zabičal, da naj na vse ameriške vojake, ki bodo prišli ven, takoj streljajo in jih pobijejo. Da ne bi slučajno želeli kakšni ameriški prostovoljci pomagati ukrajinskim vojakom. Baje je ukazal, da naj Ukrajince vzamejo kot vojne ujetnike, ameriške vojake pa takoj ubijejo. Tudi zato se Ukrajinci nočejo predati, ker bi s tem ogrozili življenje svojih ameriških kolegov.
Mi pa smo bili pri maši, na kateri je škof spregovoril o Ukrajini in o vojni. Tam je tudi zapela naša sorojakinja Ekaterina, ki je že večkrat nastopila na koncertih po Sloveniji. Otroke so odpeljali in so na delavnicah ustvarjali darilca za matere. Sledila je obvezna kavica in zelo okusno pecivo. Slikali smo se pred cerkvijo in tudi notri, potem pa smo se odpravili slikat k spomeniku sovjetskim vojakom, padlim v 2. svetovni vojni. Pri spomeniku sem zagledala dva venca, eden od ukrajinskega konzulata v Sloveniji in drugi od ruskega … Najprej smo bili presenečeni. Kako to, da venca ležita eden poleg drugega? Venca držav, ki sta se nekoč skupaj bojevala proti enemu sovražniku, sedaj pa se bojujeta med seboj? In to tako surovo kot še ni nikoli v nobeni vojni? Nekaterih od naših Ukrajincev nisem mogla prepričati, da se fotografirajo poleg tega spomenika, čeprav smo ruski venec zakrili s svojimi postavami.
Kosilo v Dvorcu Rakičan je bilo prav imenitno! Uživali smo v skupni kavi in prijetnem klepetu, kjer smo izmenjali informacije in se dogovorili za naslednje dogodke. 14. maja otroke čaka izlet v Sikalu ZOO, adrenalinski park in pica, konec meseca pa jih želim peljati na morje vsaj za en dan oziroma eno noč. Ne vem, ali mi bo do takrat uspelo zbrati toliko denarja. Pridno pišem prošnje za sponzorstvo in donacije ter jih pošiljam znanim podjetnikom. Nekaj denarja smo že dobili na tekoči račun našega društva in za to se vsem, ki ste že pomagali, iskreno zahvaljujem!
Otroci pa so danes prav uživali! Naenkrat se je razjasnilo in izza oblakov se je pokazalo sonce. Vsi otroci so se preizkusili v jahanju in skupaj s starši so se peljali s kočijo! Prav zabavno je bilo! Še se bomo vrnili v Rakičan! Poleti ukrajinske otroke tam čaka tabor, udeležili se ga bodo skupaj s slovenskimi otroki, predavali pa jim bodo ameriški učitelji. Njihova udeležba bo brezplačna, denar za to pa je bil zbran na humanitarnem koncertu v Murski Soboti.
Na telefonu me je čakalo kar nekaj klicev za pomoč, kar nekaj prošenj in vprašanj v zvezi z življenjem ukrajinskih beguncev …Če bi dan imel 48 ur! Ne morem vsem pomagati, enostavno ne gre …



Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42