Mala šola gledališča v Ljutomeru

Mala šola gledališča v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 25. april 2009 ob 07:08

Mladi so se pod mentorstvom Alojza Dimnika v Ljutomeru učili gledaliških veščin.

V Ljutomeru ima gledališka dejavnost več kot 100-letno tradicijo. V okviru Kulturnega društva Ivana Kaučiča Ljutomer sedaj uspešno deluje gledališka sekcija, ki vsako leto predstavi novo igro, v skrbi za podmladek pa je bila v tem šolskem letu organizirana mala šola gledališča. "Namen in cilj gledališke vzgoje otrok je seznanjati jih z osnovami gledališke izraznosti in jim dajati možnosti za praktično preizkušanje.
Najbolj smiselna in obetavna kulturna naložba je načrtno strokovno delo z otroki, ki vključuje sodobna gledališka, pedagoška in psihološka dognanja. S takšno gledališko metodo je moč otroka vzgajati in izobraževati, učiti pravilno izgovorjavo, lepo izražanje, sproščeno obnašanje in nastopanje ter razvijati smisel za kolektivno delo," je ob zaključku šole povedala vodja ljutomerske izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Mira Rebernik Žižek.

Tako so David Vaupotič, Ana Štampar, David Štefanec, Melissa Laissani, Maja Klemen, Nuša Dijak, Bernard Rebernik in Hana Prelog pod vodstvom Alojza Dimnika oktobra lansko leto pričeli vaje. Sprva so vadili različne improvizacije, interpretirali krajše pesmi, nato pa so se lotili študija prve slovenske radijske igre za otroke. To je Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega - Ježka, ki so jo mladi ljutomerski gledališčniki tudi predstavili ob zaključku prvega leta šolanja v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca v Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje