Štorklje so letele iz gnezda v gnezdo

Letenja v obliki štorklje so se udeležili tudi tekmovalci iz Anglije

Jože Žerdin, četrtek, 6. avgust 2015 ob 09:23
Štrk Si

Štrk Si

Že pred leti sta bili Velika in Mala Polana razglašeni za evropski vasi štorkelj, kajti tukaj v poletnih mesecih v svojih gnezdih živi največ štorkelj, ki v Veliko in Malo Polano priletijo iz toplih afriških krajev. Da pa spomin na štorklje ne bi šel v pozabo, se je tudi letos Društvo Štrk Velika Polana odločilo in na prireditvenem prostoru Poljana Občine Velika Polana pripravilo šaljivo in zabavno tekmovanje Štrk Si.

Šlo je za izvirno tekmovanje, oziroma izziv tekmovalcem, saj so si za to tekmovanje izdelali kostum v obliki bele štorklje in tekmovali v tekmovanju od gnezda v gnezdo, da prinesejo otroka na pravi dimnik in da si najdejo čim več hrane zase in za svoje mladiče. Organizator je s tem dobro obiskanim tekmovanjem želel opozoriti in osvestiti ljudi o pomenu bele štorklje, oziroma po prekmursko »štrka«.

Ekipe so bile sestavljene iz štirih članov - tekmovalec štrk in trije pomočniki. Kostum, ki so ga izdelali tekmovalci je bil podoben čim bolj beli štorklji. Tekmovalec štrk je moral imeti izdelan kljun tako, da mu omogoča pobiranje žab, na način da nabode žabo. Vsak tekmovalec štrk je poletel iz približno 5 metrov visokega gnezda s pomočjo dveh članov ekipe. Vsi tekmovalci preden so začeli štrkov polet so se privezali na jekleno vrv. Osem tekmovalnih ekip je tekmovalo v treh športnih disciplinah in sicer let iz gnezda v gnezdo, lov na žabe in prinašaje otrok. Tako so v zabavno športnih igrah Štrk Si vse ekipe pokazale veliko znanja in spretnosti v letenju iz gnezda v gnezdo.

Največ znanja v letenju v vseh treh disciplinah je pokazala ekipa Žabarji, drugi so bili Vrtnarji, tretji pa Žiškuski štrki. Svoje znanje v poletih nad polansko višino so še pokazali ekipa Četiri asa, Polanski Pücki in Jazbeci Elbo. Kot posebni gostje sta se prireditve udeležili še dve ekipi televizije BBC iz Anglije in sicer Frogs in Storks, ki so ob tej priložnosti posneli celoten dogodek za tamkajšnjo mladinsko televizijsko oddajo.


Več v Družabno