Več gostov, manj nočitev

LTO Prlekija Ljutomer

Prlekija-on.net, četrtek, 14. maj 2009 ob 06:41

LTO Prlekija Ljutomer je v letu 2008 več kot polovico denarja za svoje delovanje zaslužila na trgu.

Lokalna turistična organizacija (LTO) Prlekija Ljutomer je tudi lansko leto zaključila uspešno, je povedal direktor tega javnega zavoda občine Ljutomer Andrej Vršič. Zabeležili so 143 tisoč evrov prihodkov od prodaje blaga in storitev, kar je za 41 odstotkov več kot leto poprej, celotni prihodki pa so znašali 270 tisoč evrov. Občina Ljutomer je kot ustanoviteljica k skupnim prihodkom prispevala 112 tisoč evrov. "Zavod je povečal prihodke predvsem zavoljo velikega števila izletov in prodaje blaga, kajti povečalo se je zanimanje za obisk Prlekije in s tem posledično nakup spominkov," je dejal Vršič, ki je izrazil zadovoljstvo, da so lani na trgu zagotovili kar 53 odstotkov sredstev za delovanje zavoda.

Dobra promocija se obrestuje

Vršič je prepričan, da so vedno boljši rezultati v turizmu odraz odlične promocije na sejmih in turističnih borzah doma ter v tujini. LTO Prlekija Ljutomer je tako tudi lansko leto skupaj s številnimi turističnimi ponudniki iz Prlekije obiskala sejme in borze v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji, kot je povedal Vršič, pa so se obiskovalci zanimali predvsem za ponudbo vinsko-turističnih cest, termalnih kopališč, wellness storitev ter pristne prleške kulinarike z vrhunsko paleto vin. V sklopu LTO Prlekija Ljutomer delujejo trije turističnoinformacijski centri: na Glavnem trgu v Ljutomeru, na Cvenu in Jeruzalemu. Skupaj so ti centri zabeležili 36.697 gostov, kar je dobrih šest tisoč več kot leto poprej. Največ gostov še vedno obišče Jeruzalem, kjer jih je bilo lani več kot 33 tisoč, od tega blizu 23 tisoč tujih. Kljub večjemu številu gostov pa so lani zabeležili nekoliko manj nočitev. Če je bilo teh v letu 2005 še več kot 20 tisoč, je bilo lani le okoli 13 tisoč gostov, ki so prenočevali pri ponudnikih v ljutomerski občini. Kot je poudaril Vršič, je statistično nekaj manj prenočitev zabeleženih tudi zato, ker nekateri ponudniki nočitev ne prijavljajo. "Mi lahko na to le opozarjamo, svoje morata pri tem narediti tržna inšpekcija in policija," je dodal Vršič.

Prleški spominki

Tudi v letošnjem letu bo LTO Prlekija turistično ponudbo Prlekije predstavljala na sejmih doma in v tujini, v ta namen pa so tudi natisnili 30 tisoč izvodov kataloga Park Jeruzalem Slovenija, v katerem se v petih jezikih predstavlja 36 turističnih ponudnikov.

Prlekija ima tudi nove spominke. Na četrti javni natečaj za značilen prleški spominek je devet izdelovalcev prijavilo 16 spominkov. Komisija je na prvo mesto uvrstila keramično bučo (Milan Hramus, Krapje), na drugo mesto višnjevo žganje (Milan Belec, Železne dveri), na tretje pa kovano stojalo za buteljke (Anton Semenič, Ljutomer).

Vršič še naprej direktor

Pred kratkim je pričel delo novoizvoljeni upravni odbor LTO Prlekija Ljutomer. Člani odbora so Marijan Pihlar (predsednik; Stari hrast Radomerje), Marjan Kos (podpredsednik; Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljutomer), Irena Mlinarič (Bioterme Mala Nedelja), Milan Belec (Unikat Belec Železne Dveri), Branko Smodiš (Hotel Jeruzalem), Tihomir Babič (Dvorec Jeruzalem) in Robert Grah (Pomurska gospodarska zbornica). "V prihodnje bodo poskušali še izboljšati turistično ponudbo, zato pa bo treba izboljšati infrastrukturo, predvsem kolesarske poti. Posebno pozornost bomo namenili povečanju števila nočitev - gostov imamo kar precej, sedaj jih moramo zadržati v Prlekiji dva dni ali več," je napovedal Pihlar, ki je včeraj sporočil, da je zaključen razpis za delovno mesto direktorja LTO Prlekija Ljutomer. Prijavili so se trije kandidati, med njimi tudi dosedanji direktor Andrej Vršič, ki mu je občinski svet že potrdil še en mandat," je dodal Pihlar.


Več v Gospodarstvo