»Nikoli več vojne« čeprav vojne še potekajo

Posaditev drevesa in prvih slovenskih vrtnic na Petanjcih

Filip Matko, ponedeljek, 5. oktober 2015 ob 11:32
Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih

Čeprav vemo, da vojne v različnih delih sveta še vedno potekajo, kot nenehna stalnica človeka, so mladi o tem pojavu zapisali svoja razmišljanja v okviru literarnega natečaja pod naslovom »Nikoli več vojne«, ki ga je razpisala Območna enota Zavoda RS za šolstvo v Murski Soboti v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija (s sedežem na Petanjcih). Slovesni zaključek tega natečaja, z razdelitvijo priznanj in zahval pomurskim osnovnošolcem in srednješolcem, bo potekal konec tega tedna v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v Občini Tišina.

Pred samo podelitvijo priznanj in zahval bo v petek, 9. oktobra, ob 11. uri v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih posaditev drevesa s Poti spominov in tovarištva v Ljubljani, ki ga podarja društvo »Zeleni prstan« iz Ljubljane. Prvi predsednik tega društva, akademik prof. dr. Matjaž Kmecl, pa podarja prvi slovenski vrtnici »Prešeren« in »Trubar« kot njun žlahtnitelj. Posaditev vrtnic bo ob 11.30.

Za tem pa sledi kulturni program, ko bodo nastopili učenci osnovnih šol Radenci in Tišina ter srednješolci Gimnazije Murska Sobota. Sledila bo podelitev zahval in priznanj v okviru natečaja »Nikoli več vojne«, ki je povezan z letošnjo 70-letnico konca 2. svetovne vojne. Na razpis se je odzvalo 13 osnovnih šol s triintridesetimi prispevki oziroma mladimi avtorji, med srednjimi šolami jih je sodelovalo šest z enajstimi prispevki mladih. Ocenjevalna komisija v sestavi Irena Kumer (Zavod RS za šolstvo OE Murska Sobota), Boža Trajbarič (Gimnazija Murska Sobota) in mag. Valerija Perger (Zavod RS za šolstvo OE Murska Sobota) je izbrala pet najboljših besedil med osnovnošolci, prav tako pa pet besedil med srednješolci, ki bodo prejeli priznanja in zahvale. Slavnostni govornik na tokratni prireditvi v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih bo pisatelj in dramatik Tone Partljič.


Več v Kultura in izobraževanje