Obiskovalci so si ogledali biografsko dramo Poddubni

Pred filmom je potekal še pogovor s podjetnikom iz Rusije – Aleksandr Timofeev, o življenju in delu v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 23. oktober 2015 ob 11:45
Cikel ruskega filma

Cikel ruskega filma

V sodelovanju z Mednarodnim klubom slovanskih rojakov Ruslo in Slovansko knjižnico, je Splošna knjižnica Ljutomer, v sredo, 21. oktobra, pripravila Cikel ruskega filma, kjer so si obiskovalci lahko ogledali biografsko dramo Poddubni.

Film pripoveduje o življenju legendarnega rokoborca Ivana Poddubnega, navadnega vaškega fanta, ki je postal šestkratni svetovni prvak. V grško-rimskem slogu je tekmoval za Ruski imperij, nato za Sovjetsko zvezo. Ker njegova moč in spretnost z leti nista pojenjali, je bil dolga leta popolnoma nepremagljiv. Po celem svetu je zaslovel kot »Ivan Železni«, »Ruski Junak« in »Prvak med prvaki«.

Pred filmom je potekal še pogovor s podjetnikom iz Rusije – Aleksandr Timofeev, o življenju in delu v Ljutomeru.

Aleksandra je v Ljutomer pripeljal nepremičninski posrednik Tomaž Poredoš, ki je ob tem zapisal: "moj cilj je predstaviti in prodati nepremičnine, ki jih imam, čim večjem številu kupcev doma in po svetu. Pred nekaj leti sem se odločil, da bom svoje nepremičnine predstavil rusko govorečemu tržišču. Oglaševanje sem osredotočil na ta cilj in se tudi povezal z raznimi agencijami, ki so strmele k istemu cilju.

Že po nekaj mesecih smo prejeli interes ruskih interesentov in ena od teh interesentov je bila tudi družina Timofeev. Nekaj časa smo se dopisovali, nato pa smo se prvič srečali v Moravskih Toplicah. Takoj sem pristopil k njim s svojo slabo ruščino, ki pa se je, po njihovih zagotovilih že tako izpopolnila, da sedaj komunikacija ne predstavlja več velikega problema. Predstavil sem jim pomursko in deloma podravsko regijo oni pa so mi povedali zakaj jih je prevzela Slovenija in da so dobili dobra priporočila glede slovenskih fizioterapevtov. Njihova hčer Alisa ima namreč prirojeno napako v predelu kolk in diagnoza s strani ruske medicine ni bila dobra. To pa je bi bila pika na i glede njihove dejanske odločitve stalnega bivanja v Sloveniji.

Meseci so minevali in med tem časom so Timofeevi že kupili svojo prvo nepremičnino. Pomagal sem jim z dokumentacijo in birokracijo. Nato so se odločili še povabiti svoje starše za stalno preselitev v Slovenijo. Našli smo jim še dva doma kjer sedaj vsak v svojem živijo svoje življenje. Sedaj poteka nekako tretje leto od kar se že poznamo in med tem časom so se spletle prijateljske vezi. Veseli me, da so oni tudi našli svoje nove prijatelje v Sloveniji in da se počutijo v Sloveniji doma.

Ravno pred kratkim, pa sem z g. Aleksandrom in še z enim najinim prijateljem (g. Olegom), ki je nekaj mesecev za Aleksandrom prav tako kupil nepremičnino preko moje agencije in prihaja iz Sankt Petersburga, odpotoval v Moskvo. Tam sem se srečal z rusko kulturo in regijo. Stanoval sem v stanovanju z Aleksandrom in skupaj z Olegom sta mi razkazala Moskvo in njene znamenitosti. Podobnosti z našim narodom je veliko, presenetljivo veliko in povsem drži da smo si bratje po krvi. Vsem priporočam obisk Moskve in Rusije, verjemite, ne bo vam žal."


Več v Kultura in izobraževanje