Kako uiti številnim oblikam zasvojenosti

Destigmatizacijska delavnica osmošolcev OŠ Tišina

Filip Matko, nedelja, 25. oktober 2015 ob 07:01
Udeleženci destigmatizacijske delavnice

Udeleženci destigmatizacijske delavnice

Iz medijev smo ob naštevanju številnih problematičnih trenutkov trenutne begunske krize v Evropi lahko spoznali, da se med begunci pojavljajo številni preprodajalci drog. Toda ob tem moramo priznati tudi to, da se vedno novi preprodajalci in tudi nove vrste sintetičnih drog pojavljajo tudi v Sloveniji. Zatorej in nič narobe, če o tem kaj več spregovorijo učenke in učenci v osnovnih šolah. Pa ne samo z učitelji v šoli, tovrstni pogovori so še kako dobrodošli v krogu vsake družine.

Ena od oblik seznanitve z mnogimi tipičnimi vidiki problema odvisnosti so destigmatizacijske delavnice. Šolarji ob branju stripa »Zgodilo se je čisto blizu nas« (avtorji: Ciril Klanjšček, Andrej Potrč in ilustrator dr. Horowitz), ki ga je izdal Rdeči križ Slovenije, z zgodbo o našem odnosu do drog (z močjo risbe, ki pove več kot tisoč besed...), dobijo spodbudo, da z igranjem vlog interaktivno poiščejo rešitev tega problema.

Tega so se ob svojih razredničarkah in aktivistu RK (spodaj podpisani) lotili osmošolke in osmošolci Osnovne šole Tišina minuli petek, 23. oktobra, tik pred letošnjimi »krompirjevimi počitnicami« ter pred mesecem novembrom - mesecem boja pred zasvojenostmi. Prebrani strip pravzaprav nikogar od mladih ni pustil brezbrižnega, z igranjem vlog (zasvojenke, mame, očeta, brata, dedka in šolske psihologinje) pa so poizkušali najti izhod iz »prebrisane« oblike zasvojenosti z drogo.


Več v Kultura in izobraževanje