Premiera komedije Volitve v Lakotnem dolu pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Predstavo so posvetili spominu na Romana Mariča - Pepeka z brega

Branko Košti, ponedeljek, 26. oktober 2015 ob 11:49
Premiera komedije Volitve v Lakotnem dolu

Premiera komedije Volitve v Lakotnem dolu

V Kocbekovi dvorani KUS pri Sv. Juriju ob Ščavnici, smo si v soboto, 24. oktobra, ogledali premierno uprizoritev komedije v treh dejanjih »Volitve v Lakotnem dolu« v izvedbi članov Ljubiteljskega dramskega društva Sv. Jurij.

S postavitvijo komedije na oder, so jürjovški gledališčniki izpolnili obljubo, dano ob nenadni, prezgodnji smrti Romana Mariča – Pepeka z brega. Roman je namreč dalj časa deloval v društvu kot režiser in igralec, skupaj so pripravili vrsto odmevnih predstav in številne skeče, s katerimi so navduševali na gledaliških odrih, tudi v širšem slovenskem prostoru. Ob tem je spoznal kvaliteto in zagnanost amaterskih igralcev iz okolice Sv. Jurija, od tod odločitev, da z njimi izvede svoj življenjski projekt, predstavo, ki bo v celoti plod njegovega in njihovega dela. Napisal je besedilo za komedijo Volitve v Lakotnem dolu in pod njegovo režisersko taktirko so naštudirali predstavo, tik pred premiero pa je njihove smele načrte preprečila Pepekova prezgodnja smrt. Takrat so se zaobljubili, njegov življenski projekt, njemu v zahvalo in spomin, speljati do konca. Obljubo so izpolnili v soboto.

Že sam naslov komedije pove, da je tematika še kako aktualna. Zgodba prikazuje lokalne volitve v majhni odročni občini, kjer se vsi med seboj poznajo. V boju za ohranitev oblasti, ali za polastiti se oblasti, ne izbirajo sredstev, spletkarijo, podkupujejo in blatijo eden drugega. Borba za županski stolček pa prinese na plano tudi prikrita osebna nagnjenja, ljubezenske afere in nazadnje tudi sorodstvene povezave kot posledice teh afer.

Ob zaključku so se skupaj z obiskovalci  poklonili spominu Romana Mariča – Pepeka z brega, šopek, namenjen režiserju, pa so podarili Romanovi ženi Vlasti.


Več v Kultura in izobraževanje