Mesec požarne varnosti v vrtcu Križevci

Otroci so se seznanili s poklicem gasilca

Prlekija-on.net, četrtek, 29. oktober 2015 ob 17:16
Mesec požarne varnosti v vrtcu Križevci

Mesec požarne varnosti v vrtcu Križevci

V skupini 4-5 letnih otrok vrtca Križevci potekajo že ves mesec različne aktivnosti na temo gasilci. V našem vrtcu se vedno trudimo, da sledimo smernicam in priporočilom, ki jih vsako leto pripravi Gasilska zveza Slovenije skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Program aktivnosti smo pripravili tako, da so otroci pridobili čim več različnega praktičnega znanja in spretnosti z namenom otroke seznaniti z varnim načinom življenja ter razvijanje odgovornega ravnanja do narave in okolja.

Otroci so se seznanili s poklicem gasilca, kaj vse delajo gasilci, z njihovo opremo, kaj so najpogostejši vzroki za nastanek požarov ter kako postaneš gasilec, z naravnimi in drugimi nesrečami ob katerih pomagajo gasilci in na katero številko morajo poklicati za pomoč - 112 ter kaj moraš povedati. Izdelali smo si gasilski plakat, gasilske avtomobile iz odpadne embalaže, se naučili gasilsko uganko, prebirali zgodbice z gasilsko tematiko, izvajali naravoslovne poskuse z ognjem, si ogledali dokumentarni film o gasilcih ter praznovali rojstne dneve otrok ob gasilski torti. Največje navdušenje med otroki je zavladalo, ko so pred vrtcem in šolo zagledali gasilske avtomobile in gasilce, ki so izvajali evakuacijsko vajo v prostorih OŠ.

V PGD Boreci so se prijazno odzvali na našo prošnjo in nas z dvema gasilskima avtomobiloma odpeljali do gasilskega doma v Borecih, kjer sta nas dva gasilca poučila o delu gasilcev ter nas opozorila na kaj moramo biti otroci še posebej pozorni ob izbruhu požara ali ob drugih nesrečah ob katerih nam pomagajo. Svoje znanje je otrokom z veseljem predal tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenije g. Milan Antolin. Gasilec David Mertuk je otrokom nazorno demonstriral in razložil, kako se gasilec opremi preden vstopi v gorečo hišo ter skupaj s predsednikom društva Brankom Slavincem otrokom predstavil opremo v gasilskem avtomobilu. Nekateri otroci so z veseljem prijeli za gasilsko cev in brizgali vodo, drugi pa so dogajanje raje samo opazovali. Ogledali smo si tudi prostore gasilskega doma, kjer pa nas je čakala še »gasilska malica.« Navdušeni in polni vtisov smo se z gasilskimi avtomobili vrnili v vrtec. In kako vemo, da so otroci navdušeni? Zato, ker mnogi rečejo: »Ko bom velik, bom gasilec!«

Renata Slavinec Berden, Monika Djačkaj, vrtec Križevci


Več v Najmlajši