Blagoslovitev prenovljene kapelice svete Ane

V Radence na otvoritev prišel tudi ruski veleposlanik

Filip Matko, četrtek, 3. december 2015 ob 10:45
Radenski župnik Štefan Krampač

Radenski župnik Štefan Krampač

V radenskem parku je v nedeljo, 29. novembra popoldne, bila slovesnost ob blagoslovitvi prenovljene kapelice svete Ane. Ob množici zbranih občank in občanov je bil prisoten tudi veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji dr. Doku Zavgajev, kot tudi hotelirski menedžer Hačatur Agababjan iz ruskega Sočija, ki je daroval dve tretjini finančnih sredstev za obnovo imenovane kapelice.

O prvih stikih in dogovoru o sofinanciranju obnove kapelice s Hačaturjem Agababjanom, ki je prispeval kar trideset tisoč evrov od skupne vrednosti 45 tisočakov za obnovo, je govoril nekdanji direktor Zdravilišča Radenci Mladen Kočiš. Župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, se je posebej zahvalil donatorju, kot tudi Zdravilišču Radenci ter tudi občankam in občanom, ki so prispevali finančna sredstva za obnovo radenskega parka po ujmi leta 2008 in 2009. O dobrih odnosih z donatorjem ter Občino Radenci pri obnovi kapelice je govorila sedanja direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec, za izredno dobro skrb v Sloveniji za grobišča padlih ruskih vojakov v prvi in drugi svetovni vojni pa se je zahvalil veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji dr. Doku Zavgajev.

Sledila je blagoslovitev prenovljene kapelice svete Ane, kar je opravil radenski župnik Štefan Krampač, ki je po blagoslovitvi daroval še mašo v kapelici.

Zgodovina kapelice svete Ane na kratko:

1895 - izgrajena kapelica svete Ane v radenskem parku

1896 - prva blagoslovitev kapelice

1926 - obnovitev kapelice, v zvonik pritrjen zvon

1937 - dozidava kapelice z oltarjem in zakristijo

1967 - obnova kapelice, zgraditev kripte pod kapelico

2008 in 2009 - ujma poškoduje kapelico

2015 - obnovitev kapelice


Več v Kultura in izobraževanje