Miklavževanje v trgovini Jager v Radencih

Letos je sv. Miklavž malo pohitel in svoje obdarovanje pričel že v petek 4. decembra zvečer

Prlekija-on.net, sobota, 5. december 2015 ob 09:50
Miklavževanje v Radencih

Miklavževanje v Radencih

Spet je leto na okrog in tu je »veseli december«, katerega nestrpno še kako pričakujejo ravno najmlajši. Kajti z njim pridejo tudi trije decembrski dobri možje, sv. Miklavž, Božiček in Dedek Mraz, kateri še kako znajo razveseliti s svojimi darovi otroke in pa tudi odrasle. V ta namen obdarovanja vsako leto v Trgovskem centru Jager v Radencih, povabijo sv. Miklavža, da obdari vse otroke.

Letos je sv. Miklavž malo pohitel in svoje obdarovanje pričel že v petek 4. decembra zvečer. Prav zanimivo je bilo spremljati to srečanje otrok s sv. Miklavžem, eni so se ga bali, drugi veselo z njim pokramljali, se v njegovem naročju »cartljali«, mu kakšno pesmico zapeli, ali kaj zmolili, eni so jokali - a na koncu se je le vse srečno končalo, ko mama na pomoč je priskočila. Zagotovo se bo ta dogodek, srečanje s sv. Miklavžem najbolj vtisnilo v spomin ravno vsem tistim najmlajšim, ki so se srečali z njim prvič. To najbolj znajo povedati in obuditi spomine nostalgije naši dedki in babice, katerim spomin sega v njihova otroška leta. Ja tudi takrat je bil sv. Miklavž in na predvečer njegovega prihoda 5. decembra so se še kako pripravili in je bilo potrebno marsikaj postoriti, tudi čevlje očistiti in jih zložiti pred vrata, da je sv. Miklavž vedel, kje so bili pridni otroci doma. Strah pred prihodom sv. Miklavža, posebej pa še njegovih spremljevalcev, »parkeljnov« so otroci najbolj čutili, zato so se kar hitro za mamino krilo skrili in s plahimi očmi potihoma sv. Miklavžu molili. Ja pa tudi darovi niso bili tako obilni, le skromno in tisto malo kar so dobili so s srečo med brate in sestre delili in do danes še v svojih spominih takšne lepe dogodke iz otroštva ohranili.

In kdo sploh je ta dobrotnik Sv. Miklavž, ki obdarja pridne otroke?
Po legendi je Miklavž rešil tri revna dekleta, tako da jim je ponoči skozi okno nastavil tri kepe zlata za doto. Morda zato med obvezne darove, ki jih dobri mož pušča pridnim otrokom v noči s 5. na 6. december, sodijo tri jabolka.

Sveti Nikolaj se je rodil ob koncu tretjega stoletja našega štetja v kraju Patara v Mali Aziji. Oče in mati sta mu umrla, ko je bil še precej mlad. Od takrat naprej je zanj skrbel stric. Kot mladenič se je preselil v mesto Mira, kjer ga je stric seznanil z mirskim škofom. Ta je pomagal mlademu Nikolaju, da se je popolnoma posvetil krščanstvu in ga je tudi posvetil v duhovnika. Pravijo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, vendar je vse podedovano bogastvo razdal ubogim, zato se ga od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. V številnih deželah, zlasti v osrednji Evropi, je sveti Miklavž tisti, ki obdaruje (pridne) otroke. To se zgodi v noči s 5. na 6. december, ki je Miklavžev godovni dan. Škof Miklavž je svetnik in je zato v nebesih, torej prihaja k nam iz nebes. Oblečen je v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico. Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči). Kako Sv. Miklavž prihaja k nam je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za njihovo delovanje; nekateri sicer menijo, da prihaja peš ali tudi na saneh, ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, ampak konjska vprega.

Marjan Slavič


Več v Družabno