Kmalu zmanjševanje dolgotrajno brezposelnih?

Regijski posvet na temo dolgotrajne brezposelnosti

Prlekija-on.net, sreda, 9. december 2015 ob 11:55
Regijski posvet na temo dolgotrajne brezposelnosti

Regijski posvet na temo dolgotrajne brezposelnosti

Predstojnica murskosoboške območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje mag. Cvetka Sreš je v začetku decembra sklicala regionalni posvet na temo dolgotrajne brezposelnosti v pomurski regiji z namenom po skupnem in predvsem učinkovitem reševanju tega problema. Prisotne udeležence je prvotno seznanila s stanjem na trgu dela v Pomurju, posebej pa z dolgotrajno brezposelnostjo, ki se v tej regiji povečuje.

Med faktorji tveganja, ki pripeljejo v dolgotrajno brezposelnost so pomanjkljiva izobrazba in usposobljenost, neustrezne in pomanjkljive delovne izkušnje, starost nad 50 let, delovne izkušnje v sektorjih, ki izginjajo, zdravstvene in socialne ovire za delo, slaba mobilnost, nizka samozavest, motivacija. To so pa vse karakteristike, ki so v veliki meri prisotne ravno tudi pri tukajšnjih dolgotrajno nezaposlenih. Ideja o tovrstnem posvetu in skupnem nastopu vseh ključnih akterjev, je vsekakor pohvalna in ni dvoma, da v bližnji prihodnosti tudi ne bi doprinesla k realizaciji cilja. Na posvetu so tako sodelovali predstavniki centrov za socialne zadeve, ljudskih univerz, nevladnega sektorja vključno z mladinskimi strukturami in predstavniki razvojnih agencij.

V letu 2016 stopajo v veljavo priporočila evropske komisije za zmanjšanje dolgotrajne brezposelnosti. Če se bo želelo v tej smeri narediti kak pozitivnejši premik, je nujno, da se vsi zainteresirani akterji uspešno povezujejo. Z ustreznimi programi bi potem sodelovali pri aktivizaciji dolgotrajno brezposelnih vključno z možnostjo in priložnostjo za skupno delo v okviru kakšnih projektov, tudi v okviru nove evropske finančne perspektive.

Romana Lapajne iz ZRSZ je na posvetu nazorno predstavila problem in nakazala možne učinkovite rešitve in primere iz tujine. Sledila je tudi živahna debata. Izdelala se bo platforma že delujočih programov v regiji, ki so na razpolago tudi dolgotrajno brezposelnim. Ta platforma bo sprotno tedensko oziroma mesečno ažurirana na spletni strani za kar so se zavezali na CSD Murska Sobota. Nakazane pa so bile še druge potencialne rešitve za doseganje večje zaposljivosti oseb, ki so prijavljene na ZRSZ kot aktivni iskalci zaposlitve neprekinjeno dve leti in več. Še v večji meri bi bilo potrebno ustrezno stimulirati delodajalce, da bi zaposlovali omenjeno ciljno skupino, pa tudi nevladnemu sektorju bi bilo potrebno omogočiti realnejše zaposlovanje, kot se je zavzel med drugim tudi Darko Krajnc iz Hiše sadeži družbe - Slovenske filantropije in predstavnica Pokrajinskega centra NVO-Mladinskega centra Prlekije, v okviru katerega poteka celoletni projekt Centra za družino SOŽITJE kot medgeneracijskega centra in centra za aktivizacijo tudi dolgotrajno nezaposlenih.

Direktor CSD Ljutomer Branko Petovar pa je opozoril, da ob vsem tem vendar ne smemo pozabiti na zaposlovanje mladih, na svežo kadrovsko moč. Navedel je lep primer dobre prakse iz lastnih izkušenj. Sreča v nesreči je bila, da je bil takoj po pripravništvu sprejet v zaposlitev, ker se mu je občutno poslabšal vid in je postal invalid. Tako dvomi, da bi bil danes tu, kjer je, in potrebno bi bilo v okviru APZ nedvomno mladim, svežim kadrom omogočiti realnejše in masovnejše zaposlitve, kot so sicer danes. Omenjeno razpravo je odločno podprla tudi prisotna predsednica Mladinskega sveta Ljutomer. Torej zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih bo prioriteta v letu 2016 z dodatnimi posebnim trudom zaposlovanja tudi mladih, svežih in dela željnih moči.

Murskosoboški tokratni skup pod koordinacijo OS ZRSZ Murska Sobota daje upanje, da se bodo kmalu pričele zmanjševati vrste dolgotrajno brezposeljnih, kar bi nenazadnje tudi nadgradilo prizadevanje vseh vpletenih vključno z direktorico mag. Cvetko Sreš.

Rudi, Nina Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje