Prednovoletni sprejem pomurskih gasilcev pri murskosoboškem škofu msgr. dr. Petru Štumpfu

Škof se je gasilcem zahvalil za vse kar so dobrega postorili na področju požarne varnosti v pomurski regiji

Jože Žerdin, sreda, 16. december 2015 ob 09:43
Sprejem gasilcev pri škofu

Sprejem gasilcev pri škofu

Vodstvo pomurskih gasilcev je v torek, 15. decembra, obiskalo murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, kjer je potekal novoletni sprejem. Škof je gasilce sprejel z velikim veseljem in žarom, saj se zaveda, kako pomembno delo in poslanstvo opravljajo pomurski gasilci.

Sicer pa so pomurski gasilci še kako povezani s škofijo in posameznimi župnijami, predvsem ob raznih blagoslovih gasilskih vozil, domov, opreme in ob godu svetega Florijana, ki je zavetnik gasilcev, ko se darujejo svete maše. Vodstvo Gasilske zveze Slovenije je namreč s sklepom potrdilo, da je sedaj sveti Florijan zavetnik gasilcev uradno potrjen, na katerega so gasilci še kako ponosni.

Predsednik pomurskega gasilskega sveta za Pomurje Milan Antolin, tudi v vlogi člana Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije je škofa seznanil z letošnjim gasilskim dogajanjem v Pomurju in v Sloveniji, kot so bila razna gasilska srečanja in tekmovanja, kvizi za mlade gasilce. V pogovoru na sedežu škofije v Murski Soboti, kjer so še sodelovali namestnik predsednika gasilskega sveta za Pomurje Andrej Vöröš in podpredsednik gasilskega društva Murska Sobota Janez Škraban, so se še med drugim dotaknili tudi begunske krize, kjer gasilci po svojih močeh tudi pomagajo.

V sproščenem pogovoru so gasilci škofa še seznanili, da je pomurska gasilska regija specifična v Sloveniji, kajti gasilci v gasilskih društvih delajo prostovoljno z roko v roki in sodelujejo iz različnih veroizpovedi in narodnosti in tem duhu svojega poslanstva delujejo pomurski gasilci. Škof je gasilce seznanil s škofijskim misijonom, ki poteka v murskosoboški škofiji. Gasilci so se s škofom dogovorili za nekatere skupne aktivnosti, ki jih bodo v prihodnje skupaj izpeljali, kot je skupno ekumensko pomursko srečanje gasilcev in romanje v Vatikan, kjer naj bi jih sprejel papež Frančišek. Škof je ob koncu sprejema gasilcem zaželel vesele božične in novoletne praznike ter čim manj gasilskih intervencij.


Več v Kultura in izobraževanje