Da se ne pozabi

Ustvarjalna delavnica Kožuhanje na sedežu MCP-ja

Prlekija-on.net, nedelja, 27. december 2015 ob 08:45
Ustvarjalna delavnica Kožuhanje

Ustvarjalna delavnica Kožuhanje

V okviru celoletne, vsakodnevno delujoče programske aktivnosti Centra za družino SOŽITJE in mladinskega prleškega centra je pred kratkim potekala ustvarjalna delavnica Kožuhanje na sedežu MCP-ja. Šlo je za medgeneracijsko druženje, kjer so starejši mlajšim pripovedovali kako je nekoč, še ne tako daleč nazaj, potekalo ročno pospravljanje koruze in nato kožuhanje.

Nekoč je to delo predstavljalo pravi pravcati dogodek, ko so se zvečer na skednju zbrali prijatelji, sosedi, sorodniki, cele družine in skupno ob petju ter pripovedovanju šal lotili tega priljubljenega, družabno kmečkega opravila. Po končanem delu je sledilo valjanje otrok po ličju in seveda tudi ples, harmonikaš ter druženje ob izbranih jedeh in pijači še dolgo v noč oziroma jutranjih ur. Negovalo se je tovarištvo in prijateljstvo, pomoč in družabnost. Da, bili so to lepi, neponovljivi časi...

Da bi vsaj delček tega opravila in spremljajočih običajev ponesli na mlajše generacije in da ne gre vse pozitivno v pozabo, je med drugim tokratni kamenski dogodek to še dodatno zagotovil. Bilo je spet lepo, ustvarjalno in medgeneracijsko družabno-složno.

Rudi Stegmüller


Več v Družabno