Zaključni skupni koncert kar dveh zborov

Zbor iz Vitomarcev počastil nekdanjo predsednico

Prlekija-on.net, četrtek, 31. december 2015 ob 19:44
Zaključni skupni koncert v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Zaključni skupni koncert v DOSOR-ju, foto: Marija Erveš

Prijateljsko skupino, ki je pravzaprav pevski zbor Večerna zarja, vodita v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, dipl. med. sestra Suzana Divjak in gospodinja Mojca Kumlanc. Ob zaključku koledarskega leta 2016 je ta zbor stanovalk in stanovalcev pripravil koncert, pri tem pa so se pridružili še nekateri zunanji člani (otroci zaposlenih v DOSOR-ju, stanovalka bivalne enote) in so tako v torek, 29. decembra popoldne, v veliki domski jedilnici nastopili kot medgeneracijski zbor.

Z besedilom stare angleške modrosti (Vzemi si čas za prijaznost - to je pot do sreče. Vzemi si čas za sanje - tako svoj voz pripneš na zvezdo. Vzemi si čas, da ljubiš in da si ljubljen - to je privilegij bogov. Vzemi si čas in se ozri okoli sebe - dan je prekratek za sebičnost. Vzemi si čas zasmeh - to je glasba duše.) je vse v začetku kulturnega popoldneva pozdravila Simona Domjan, za njo pa je besedo povzela še direktorica doma, Mateja Hauser, ki se je zahvalila Suzani Divjak za trud, ki ga skozi vse leto namenja pevskemu zboru.

V uvod je dve pesmi (V nočni tišini in Snežinke, bele zvezdice) zapel gostujoči Mešani pevski zbor Kulturno umetniškega društva Vitomarci pod vodstvom Sandre Fras. Zbor je s svojim nastopom prišel pozdravil nekdanjo predsednico svojega društva Vido Toš, ki je sedaj stanovalka DOSOR-ja ter članica skupine Večerna zarja. V svojem domačem kraju pa je bila kar 20 let predsednica KUD Vitomarci. In za svojimi »domačimi pevci« je stanovalka Vida v zborčku Večerna zarja zapela dve pesmi (Sem zaljubljen bil in Tam, kjerse čuje).

Na klavirju je kot gostja čudovito zaigrala Alma Hočevar iz bivalne enote v Radencih, zborček Večerna zarja je zapel dve pesmi (Moje nekdanje dekle in Slovenija, od kod lepote tvoje) in nastopili so trije mladi recitatorji iz Vitomarcev: Breda Toš (»Ljubezen« Toneta Pavčka), Nuša Čeh (»Kurent« Ivana Cankarja) in Iztok Toš (»Mleko« Andreja RozmanaRoze) pod mentorstvom Valerije Ilešič Toš.

Večerna zarja je zapela dve pesmi (Temna noč se je storila in Angeli živijo), dve skladbi na klavirju je zopet odlično zaigrala Alma Hočevar in Večerna zarja je zapela še dve pesmi (Bel božič in Božična je noč). V duetu sta nato pesem »Božična je noč« zapela Suzana Divjak in stanovalec Branko Ločnikar.

In ponovno je sledilo presenečenje, kajti nastopila je še tamburaška sekcija KUD Vitomarci (Milan Černel, Lea Majer, Nina Žvarc, Tamara Toš, Danijela Šoštarič, Breda Toš, Špela Pučko in Domen Toš pod vodstvom dirigentke Mateje Toš).

Sledil je še zaključek s skupno pesmijo obeh zborov, ko so zapeli pesem »Sveta noč« in »Želimo vam srečen božič«. Treba je še dodati, da je že leta 1891 v Vitomarcih delovalo bralno društvo, da v tem kraju že 120 let gojijo igralsko dejavnost in so tako tokrat v radenskem DOSOR-ju nastopili s tremi društvenimi sekcijami: pevci, recitatorji in tamburaši. Sedaj KUD Vitomarci kot predsednica vodi Valerija Ilešič Toš.


Več v Kultura in izobraževanje