Fantje od Male Nedelje bodo praznovali srebrni jubilej

Slovesnost bo v soboto v kulturnem domu pri Mali Nedelji

Branko Košti, sreda, 13. januar 2016 ob 17:39
Fantje od Male Nedelje

Fantje od Male Nedelje

Leta 1989 se je pri Rudolf Ludviku - malem Ludviku od Male Nedelje, kot se rad sam predstavi, zbrala skupina fantov in mož, ljubiteljev ljudskega izročila, predvsem pa izvirnih ljudskih pesmi, kakršne so v preteklosti spremljale številna dela in opravila na podeželju. Ker so se takšne pesmi slišale čedalje bolj poredko, so si zadali nalogo ohraniti čim več tega neprecenljivega glasbenega izročila naših prednikov. In nastala je, v takratnem času ena prvih, če ne celo prva skupina ljudskih pevcev v severovzhodni Sloveniji.

Ljudski pevci od Male Nedelje, kot so se sprva imenovali, so kmalu začeli nastopati v domačem kraju in v širšem pomurskem prostoru, postali so skoraj nepogrešljivi na prireditvah v kraju in občini. Kmalu so tudi ponekod v okolici vzniknile podobne skupine, predvsem v Prekmurju. Pevci in pevke so se začeli srečevati, iz pozabe izbrskali marsikatero pesem. Malonedeljski pevci so bili pobudniki številnih srečanj, nekatera od njih so postala tradicionalna in se odvijajo vsako leto že več kot dvajset let. Pri Mali Nedelji je najbolj znano Srečanje ljudskih pevcev in godcev severovzhodne Slovenije in Porabja, katero se tudi že približuje srebrnemu jubileju, uveljavila so se tudi Srečanja sosedov, na katerih se vsako leto že dvajset let srečujejo pevci in godci iz sosednjih štirih far: Sv. Tomaža, Juršincev, Sv. Jurija ob Ščavnici in Male Nedelje. V želji po ohranitvi pevskega ljudskega izročila domačih krajev, so Fantje od Male Nedelje, pod tem imenom jih poznamo danes, posneli tudi kaseto.

Zakoni narave so neizprosni in tudi pevcem niso prizanešene tegobe staranja in bolezni, ki so skrčile njihovo število. Njihova pesem pa vendarle ni utihnila, saj po več kot petindvajsetih letih še vedno pojejo. Že pred dvema letoma je minilo petindvajset let od začetka njihovega delovanja, vendar takrat zaradi bolezni svojega člana niso praznovali.

Bodo pa svoj srebrni jubilej proslavili na prireditvi v soboto, 16. januarja 2016 ob 18. uri v kulturnem domu pri Mali Nedelji.

Ljubitelje in prijatelje pristnega ljudskega petja vabijo, da se jim pridružijo in jim polepšajo praznovanje.


Več v Kultura in izobraževanje