V Termah Banovci je »zagorelo«

Nepridiprav se je igral s pirotehniko in prišlo je do požara v objektu počitniške hišice v Termah Banovci

Jože Žerdin, sreda, 17. februar 2016 ob 14:11
Policijska akademija detektiva Frančeka

Policijska akademija detektiva Frančeka

V času letošnji zimskih počitnic so Terme Banovci v sodelovanju s policijsko Upravo Murska Sobota - policijsko postajo Ljutomer in v sodelovanju z različnimi enotami Policijske Uprave Murska Sobota, v Termah Banovci za otroke pripravili že 15. jubilejni preventivni projekt Policijska akademija detektiva Frančeka.

»Detektiv Franček« je namreč reševal različne primere, kjer so skupaj z otroci, ki preživljajo zimske počitnice, pri odkrivanju storilcev pomagali tudi policisti in kriminalisti. V sredo, 17. februarja, je dopoldne prišlo v Termah Banovci v objektu počitniške hišice do požara. Med tem časom se je okoli 30 otrok, ki preživljajo počitnice v Termah Banovci sprehajalo skupaj z detektivom Frančekom. Že od daleč so opazili, kako je neznanec na zelenici Term Banovci v zrak spuščal rakete. Nastal je velik dim, kajti rakete so v oblačnem in deževnem dopoldnevu osvetlile Terme Banovci. Otroci so skupaj s detektivom Frančekom spoznali, kako nevarna je pirotehnika in kako z njo pravilno ravnati.

Prostor, kjer je bila nameščena pirotehnika so s psom za odkrivanje eksploziva pregledali policisti enote policijskih psov Petanjci. Med tem časom pa je zamaskirani neznanec, ki se je zatekel in skril v počitniško hišico, ki je ob sebi še imel pirotehniko in z nepravilnim delovanjem pirotehnike je prišlo do požara. Začel se je valiti gosti dim in otroci so skupaj z detektivom Frančekom na pomoč pri gašenju in evakuaciji poklicali prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer. Gasilci so na požarišče prihiteli s tremi vozili in začeli z reševanjem in gašenjem objekta. Ena od enot gasilcev je naredila notranji napad in začela z gašenjem. V gorečem objektu je poiskala ponesrečenca, ki je zanetil požar in ga predala policistom, ki so ga odpeljali na zaslišanje. Ker pa se je požar širil, je druga enota gasilcev sosednji objekt varovala pred ognjem - rdečim petelinom.

Otroci so spoznali nevarnost pirotehnike, gasilsko reševanje in gašenje iz gorečega objekta, spoznali so njihovo opremo ter vozila, ki jih gasilci uporabljajo pri svojem delu. Hkrati pa so spoznali tudi delo policistov, kajti policisti ljudem ob nesrečah ali požarih priskočijo vedno na pomoč. Otrokom pa je bil prikazan še postopek kako je policist s policijskim psom lovil tatu, ki se je skril v počitniško hišico in ga je takoj izsledil in ujel.

Vse vaje, ki so jih za otroke prikazali policisti in gasilci so potekale na poučnem in vzgojnem področju, preko igre so se otroci naučili in spoznali, kako ravnati v primeru podobnih in drugih tovrstnih nesreč, da ne bi prišlo še do večje nesreče.


Več v Kultura in izobraževanje