Pomanjkanje podmladka rak rana PGD Žiberci

Stekle so priprave za proslavo 140-letnice društva

Prlekija-on.net, četrtek, 25. februar 2016 ob 09:28
Občni zbor PGD Žiberci

Občni zbor PGD Žiberci

Članice in člani enega najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v Pomurju - PGD Žiberci v Apaški dolini, so se sestali na 138. občnem zboru. Društvo, ki je tretje najstarejše na območju, kjer deluje, vodi predsednik Sašo Peček s pomočjo poveljnika Roberta Šlemerja. Na tokratnem občnem zboru, ki je bil tudi nekakšen začetek priprav na obeležitev visokega okroglega jubileja – 140. letnice društva, so prisotni pregledali delovanje in finančno poslovanje društva v minulem letu, ter si zadali naloge za tekoče leto. Kot so ugotovili, v letu 2015, na srečo intervencij sploh ni bilo, a jih je bilo v letu poprej toliko več, saj je njihovo območje poplavilo, in so tako izvedli preko 70 intervencij zaradi poplav pri zasebnikih.

Čeprav intervencij ni bilo, je bilo drugih aktivnosti, tako da so z opravljenim delom bili zadovoljni, prav tako s finančnim poslovanjem, kljub minimalnim prihodkom, saj se društvo financira le s prihodki iz občinskega poračuna in s prostovoljnimi prispevki občanov. V letošnjem letu so si kot nalogo zadali izvedbo vodovodnega in internetnega priključka v gasilski dom in nabavo nove črpalke, prav tako pa se bodo pričele priprave na visoko obletnico, ki jo bodo praznovali čez dve leti. Na zboru so podelil tudi nekaj priznanj in zahval za minulo delo svojim aktivnim članom. V letošnjem letu so priznanja za uspešno delo v gasilstvu prejeli: Olga Brandl, Tatjana Peček Kočar, Patrik Kovač, Petra Novak in Gregor Cunk. Državno odlikovanje statusa Veterana, ki sta že prejela Stane Brandl in Nac Vučko, že v lanskem letu so podelili tudi 15 društvenih priznanj. Na zboru je bilo izrečenih tudi nekaj besed glede težav s članstvom. Večina jih je namreč zaposlenih v tujini, veliko pa jih je že kar pravih gasilskih veteranov, tako da jim primanjkuje mladega »dihajočega« kadra. Prav tako pa so se člani na koncu okrepčali in v sproščenem pogovoru dodali kakšno beseda o nadaljnjih aktivnostih. Tako smo izvedeli, da v društvo ima samo eno desetino (moško), v vasi ni otrok primerne starosti, da bi se dalo narediti desetino. Sedaj jih je sicer nekaj "prišlo", a so mlajši od 5 let, tako da bo še treba počakati. V društvu imajo tudi 15 žensk, ki pa so po večini že vse veteranke, torej starejše od 58 let. Prav tako je v društvu kar 30 članov, ki so veterani, so torej starejši od 63 let.

PGD Žiberci že od leta 1878
Zaradi povečanega števila požarov v obdobju med leti 1870 –1875 na območju vasi Žiberci in okolice je g. Baušuster, ki je bil pobudnik ustanovitve, skupaj z vaščani ustanovil in zasadil temelj gasilskega društva v Žibercih. Ustanovni občni zbor je bil junija leta 1878. Prav kmalu so si nabavili primerno ročno brizgalno in drugo potrebno opremo za gašenje požarov. Za prvega načelnika je bil izvoljen prav omenjeni Baušuster, ki je z lastnimi sredstvi leta 1895 zgradil majhen gasilski dom, ki je stal na istem mestu, kot stoji današnja stavba. Leta 1900 se je v teh krajih mudil tudi cesar Franc Jožef, pri katerem so bili sprejeti tudi člani uprave takratnega društva, ter v uspešnem razgovoru dobili obljubo, da društvo dobi ročno prevozno brizgalno, kar se je izpolnilo v letu 1905, brizgalno pa hranijo še danes. Zaradi prve svetovne vojne se je članstvo v društvu zmanjšalo, vendar pa je društvo vseeno delovalo, po 2. svetovni vojni pa je društvo zašlo v kadrovske in materialne težave ter skoraj prenehalo z delovanjem, vendar pa so v letu 1946 v Apaško dolino prišli ljudje iz različnih krajev Slovenije ter tako društvo spet pognali v tek.

Društvo se je potem razvijalo ter se moderniziralo, sedaj imajo poleg velikega novega doma še kombinirano vozilo Peugeot z avtoprikolico opremljeno za hitri napad manjših požarov, vso potrebno opremo za gašenje, delovne in svečane uniforme, devet kompletov negorečih oblek in vso drugo opremo, ki je bila obnovljena oz. zamenjana v zadnjih desetih letih. Sedanje PGD Žiberci deluje na lokaciji v središču vasi Žiberci, tik ob regionalni cesti Trate-Gornja Radgona. Območje društva obsega pet vasi, in sicer: Žiberci, Stogovci, Drobtinci, Janhova in Grabe. Skupna površina naselij znaša 1,6 kvadratnih km. Na tem območju živi 170 družin, ki ima prijavljenih 211 gospodinjstev in šteje okoli 600 krajanov.

Samo društvo šteje 82 članov, vendar pa jih je le slaba polovica aktivnih, preostali člani pa se vsako leto manj udeležujejo dejavnosti v društvu. Zaradi tega so se pričeli srečevati s kadrovsko problematiko v društvu. V vseh teh letih se je zamenjalo že več predsednikov in funkcionarjev društva. Sedanje vodstvo društva je: predsednik Sašo Peček, poveljnik Robert Šlemer, podpoveljnik Ferdo Flisar, tajnik Bogdan Štelcar, blagajnik Nevenka Biček. Prav tako sta pred časom, v društvu podeljena častna naziva, in sicer za častnega predsednika društva - Milanu Šafranu ter za častnega člana društva - Frančišku Sobočanu.


Več v Kultura in izobraževanje