Društvo diabetikov Murska Sobota letos obeležuje 30-letnico delovanja

V začetku letošnjega leta so ustanovili pevski zbor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Rituper

Jože Žerdin, torek, 1. marec 2016 ob 10:05
V začetku letošnjega leta so ustanovili pevski zbor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Rituper

V začetku letošnjega leta so ustanovili pevski zbor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Rituper

Pred 30 leti je bilo ustanovljeno društvo diabetikov, ki danes šteje 220 članov, od tega je 200 diabetikov in 20 podpornih članov. V začetku je društvo delovalo kot Društvo sladkornih bolnikov Pomurja. Članstvo se je z leta v leto povečevalo in je za sladkorne bolnike in njihove svojce vse bolj zanimivo. V okviru društva pripravljajo razna predavanja, organizirajo izobraževalna okrevanja v zdraviliščih, pripravljajo izlete po Sloveniji, piknike, shode in organizirajo razne brezplačne delavnice.

Sladkorna bolezen se namreč obvladuje z zdravo prehrano in gibanjem v programu CINDI, nordijsko hojo, skratka potrebne so telesne aktivnosti pri obvladovanju sladkorne bolezni. Pripravljajo tudi kuharske in kreativne delavnice ter družabne igre. Veliko pozornosti posvečajo tudi športnim aktivnostim, saj so pred leti bili organizator rekreativno športnega srečanja diabetikov Slovenije. Vsako leto se tudi udeležijo državne proslave ob svetovnem dnevu sladkornih bolnikov. Ob tem dnevu izvajajo tudi brezplačne meritve sladkorja v krvi, kakor tudi ob svetovnem dnevu ledvičnih bolnikov. Ob koncu leta se spomnijo in svojim članom podelijo enkratno socialno pomoč jih obiščejo na domu in jih skromno obdarijo. V okviru društva pa uspešno delujeta balinarska in šahovska sekcija. Društvo vodi predsednica Danijela Santl. V začetku letošnjega leta so ustanovili pevski zbor, ki ga vodi zborovodkinja Marija Rituper.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje