Cesta in voda za boljše življenje

Prenovljena cesta od Ljutomera do konca Vogričevcev za boljšo povezavo do turističnih točk

Prlekija-on.net, sobota, 29. avgust 2009 ob 18:32
Otvoritev ceste

Otvoritev ceste

Občina Ljutomer je v zadnjem obdobju veliko investicij, predvsem v cestno infrastrukturo, izvedla v zahodnem delu občine, kjer se razvija osrednja turistična ponudba občine. V Moravcih v Slovenskih goricah so že zgrajeni zunanji bazenski kompleks in pokriti bazen z wellness centrom in savnami družbe Segrap Ljutomer, ki zdaj gradi še hotel, v Mali Nedelji pa so že tudi prvi gostje v novozgrajenem hotelu podjetnika Zvonka Morda.
Občina Ljutomer si je s pomočjo raznih razpisov pridobila nepovratna sredstva in pričela obnovo cestne infrastrukture, ki vodi od Ljutomera proti Mali Nedelji. Pred kratkim so predali namenu tudi prenovljeno cesto med Ljutomerom in koncem vasi Vogričevci.

Podjetje Asfalti Ptuj se je skupaj s podizvajalci lotilo rekonstrukcije ceste v dolžini 7248 metrov. "V sklopu investicije je bila na mestih, kjer je bilo to nujno potrebno, izvedena sanacija spodnjega ustroja ter preplastitev z asfaltom v debelini 6 + 4 centimetre. Na območjih, kjer je spodnji ustroj dosegal zadostno trdnost, je bila izvedena izravnava spodnje asfaltne plasti v povprečni debelini šest centimetrov in preplastitev s fino asfaltno maso v debelini štiri centimetre. Na mestih, kjer je bila asfaltna prevleka v dobrem stanju, so uredili samo bankine in jarke ter prometno signalizacijo," je podrobnosti investicije predstavil ljutomerski župan Franc Jurša. V sklopu te investicije so v naselju Cezanjevci zgradili še pločnik dolžine 341 metrov, skupna vrednost investicije pa je okoli 1,1 milijona evra.

Skupaj z rekonstrukcijo lokalne ceste so položili tudi novi vodovod na relaciji med Branoslavci in Cezanjevci. Projektna dokumentacija je bila izdelana januarja 2007, vodovod v dolžini 2532 metrov pa je izvedlo podjetje Blisk montaža iz Murske Sobote. Skupna vrednost vodovoda je 263 tisoč evrov, občina pa je investicijo speljala ob pomoči sredstev ministrstva za okolje in prostor. V svojem nagovoru ob otvoritvi prenovljene ceste in vodovoda je župan Jurša izpostavil tri razloge, zakaj so se odločili za obnovo. Prvi razlog je povezava krajev z novo avtocesto, drugi razlog je povezava s krajevno skupnostjo Mala Nedelja - z najbolj rastočim delom občine na turističnem področju, tretji razlog pa je, da cesta povezuje štiri krajevne skupnosti: Ljutomer, Cezanjevce, Radoslavce in Malo Nedeljo. "Za življenje prebivalcev, za gospodarski razvoj kraja in občine ter za boljšo povezanost z drugimi kraji je potrebna ustrezna prometna povezava. Za rekonstrukcijo lokalne ceste Ljutomer-Drakovci je tudi državni proračun uspel prispevati okrog 850 tisoč evrov. Po navadi pravimo, da bo cesta doprinesla k večjemu pretoku prometa, k večji varnosti pešcev in kolesarjev, še posebej če zajema tudi izgradnjo pločnikov. Toda ne pozabimo, da obnovljena cesta pomeni tudi povečanje prometa, povečanje izpušnih plinov. Zato vas ob tej priložnosti vabim, da cesto uporabljate z osebnimi vozili le takrat, ko je to zares potrebno. Tako boste skrbeli za varnost, čist zrak, zdravje in cesta ne bo samo prometnica, ampak prostor družabnega in zdravega življenja," je izpostavil v svojem nagovoru državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus, ki je skupaj z Juršo, predsednikom krajevne skupnosti Cezanjevci Alešem Lipovcem ter predstavnikoma podjetji Asfalti Ptuj Andrejem Zelenikom in Blisk Montaža Murska Sobota Darkom Tivoldom s prerezom traku predal prenovljeno cesto in vodovod namenu.


Več v Gospodarstvo