V trendu je vse bolj tudi modra pričeska

Frizerski mojster Smiljan Škarica pripravil strokovno delavnico

Prlekija-on.net, sreda, 9. marec 2016 ob 08:47
Frizerska delavnica

Frizerska delavnica

Sekcija frizerjev in kozmetičark, ki deluje v okviru Območne obrtno podjetniške zbornice Gornja Radgona, vseskozi največjo pozornost posveča izobraževanju in dodatnem strokovnem usposabljanju. Zato pogosto pripravljajo takšne in drugačne seminarje, prezentacije, predavanja in delavnice. In tako je tudi v teh zimskih dneh, ko se počasi prebuja narava, v salonu predsednice sekcije (Majda FS d.o.o.) Majde Vidovič v Gornji Radgoni potekala zanimiva strokovna delavnica za članice in člane omenjene sekcije, zraven pa so povabili tudi frizerke in frizerje zaposlene pri njih. Prišlo je kar nekaj poslušalk iz nekaj salonov, ki jim je ugledni slovenski frizerski mojster Smiljan Škarica iz Maribora, s sodelavcem, poleg teoretično, tudi na ženskem in moškem modelu, nazorno demonstriral tehnike striženja las "Step by step striženja". Zanimiv je bil tudi prikaz tehnike moškega striženja in oblikovanja brade, ki jih bodo udeleženke delavnice poslej lahko uporabile v vsakdanjem delu na strankah.

Udeleženke seminarja so izvedele marsikaj novega, koristnega in zanimivega za svoje nadaljnje delo. Po prezentaciji na modelih je Škarica udeleženkam odgovarjal na dodatna vprašanja, predvsem o trenutnih trendih in problematiki, ki se pojavlja v frizerstvu. Tako smo med drugim izvedeli, da so trendi v frizerstvu za jesen zimo 2015/2016 predvsem blond, bakreno rdeča in pastelne barve. Še vedno ostaja trendovska barva las v jagodnih odtenkih, kot jih je mojster Smiljan prikazal na seminarju. Zanimiv trend, ki se vedno bolj pojavlja je tudi modra barva, v celoti ali v pramenih.

"Napovedani trendi za 2016 zapovedujejo lase vseh dolžin. Značilne novosti so, da so ženske frizure manj volumenozne kot prejšnja leta, nekoliko bolj stopničasto ostrižene ter komercialne, saj se globalna ekonomska kriza pozna tudi v frizerski branži in je ekstremno modo težko prodati. Ženske, ki so se že kdaj odločile za drzen korak in posegle po škarjah ter si ostrigle dolge lase, zagotovo poznajo občutek osvobojenosti in posebnega zadovoljstva, ki so ga ob tem občutile. Kratke pričeske postajajo vedno večja stalnica predvsem zaradi svoje izrazite praktičnosti in nezahtevnosti. Čeprav so zelo preproste, nikakor niso dolgočasne, o čemer navsezadnje priča tudi neskončno število najrazličnejših stilov, ki jih lahko ustvarimo pri kratkih pričeskah. To zagotovo ni bilo vedno tako, saj so včasih kratki lasje veljali za nekaj sramotnega, medtem ko se je v sodobnem času to povsem spremenilo. Tako so postale ženske kratke pričeske izraz svobodne volje, odločnosti in možnosti izbire", je dejal Škarica in dodal: "Za moške je značilno, da do sedaj popularne brade, ki so bile 'must have' prejšnjih par let, niso več tako aktualne, so pa še vedno aktualne, a prihaja nov stil gladko pobrit moški, z lepimi, dokaj gladkimi počesanimi lasmi. Moško frizerstvo ali po angleško 'brabering' je v izjemnem razvoju".

Frizerskega mojstra smo tudi povprašali, kaj po njegovem mnenju loči dobrega od slabega frizerja, in kako naj si posameznice in posamezniki najdejo ustreznega frizerja zase?
"Dobrega od slabega frizerja loči občutek za ljudi. Ne gre za frizuro, ampak predvsem za komunikacijo in retoriko. Dober frizer mora znati poslušat, to je prvo in ključno, brati mora med vrsticami, dober frizer zna prepoznati žensko, ki je samozavestna, inteligentna in takšni je pričeska samo pripomoček, preko katerega zrcali različne aspekte njene osebnosti. Dober frizer se posveti vsaki osebi, kot individuumu, ni vezan na trenutne trende, kar pa ne pomeni, da jih ne spremlja. Na drugi del vprašanja, pa: Verjetno ni najbolje iskati frizerja v telefonskem imeniku. Frizer je vreden toliko, kolikor je vredna njegova zadnja frizura. Zato predlagam, da poslušate intuicijo, če imate ob prvem srečanju s frizerjem dober občutek, se odločite zanj, če ne, pa si izberite drugega. Frizer posluša, svetuje in ne sprašuje kaj si želite".

Kdo pa je pravzaprav Smiljan Škarica - zakaj naj se stranke odločijo zanj in kakšna je njegova vizija za prihodnost?
"Naša filozofija je forma sledi funkciji. Zakaj naj se stranke odločijo za nas, vam bodo najboljše odgovorile naše stranke. Vedno znova sem presenečen, ko mi klienti rečejo, kako drugače se počutijo ob spremembi frizure. Srečen sem, ko na ulici vidim srečne obraze, ki se mi že od daleč nasmehnejo in pozdravijo. To mi pomeni največ, ko lahko nekomu polepšaš mesec samo s parom škarij. Lani sem učil učence na srednji šoli za oblikovanje in frizerstvo, veliko sem se naučil predvsem iz učenja mladih, predvsem kako jim predati odgovornost in si pridobiti njihovo zaupanje. Zadnje leto veliko delam z mladimi. V tem letu smo celoten salon prenovili in strankam ponujamo celostno storitev od frizure do urejanja nohtov s produkti Shellac do popolne preobrazbe pri frizurah. Naša vizija je, da vsak detajl prilagodimo tipu obraza z namenom, da dosežemo naraven sproščen padec las. Trenutno uvajamo nov poslovni model in iščemo mlade ambiciozne frizerje ali kozmetičarke, ki bi želeli vzeti frizerski stol v najem - gre za nov začetek na poslovni in obenem osebni poti".


Več v Družabno