V Dobrovniku že 130 let ohranjajo in negujejo barvanje - praskanja pirhov

19. razstava pirhov v Dobrovniku

Jože Žerdin, torek, 15. marec 2016 ob 14:51
19. razstava pirhov v Dobrovniku

19. razstava pirhov v Dobrovniku

V etnografski panonski hiši György Dobronokija v Dobrovniku je Kulturno društvo Petöfi Sandor Dobrovnik v organizaciji madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik in pod pokroviteljstvom pomurske madžarske narodne skupnosti pripravili dvodnevno 19. razstavo pirhov in sicer v soboto, 12. in v nedeljo, 13. marca, ki je bila namenjena predprazničnemu vzdušju pred velikonočnimi prazniki.

V dvojezični vasi Dobrovnik je ročno barvanje pirhov staro že 130 let, kajti vsi, ki so vpeti v izdelovanje pirhov le-te izdelujejo po stari motiviki, kot je batik tehnika, praskanje z voskom in barvanje v čebulni lupini. Na letošnji zelo bogati razstavi pirhov sodeluje 33 razstavljalcev od najstarejših do najmlajših. Poleg članov društva so k bogatemu mozaiku razstave svoje ročno pobarvane pirhe postavili na ogled tudi učenci Dvojezične osnovne šole Dobrovnik in tamkajšnjega vrtca. Najstarejša udeleženka razstave je bila stara 86 let, najmlajša Lenče Šuškovič, pa je bila stara 4 leta.

Dekoracija na katerih so položeni pirhi je pšenično zrnje. Ta razstava je slonela na medgeneracijskem sožitju in se prenaša iz roda v rod, tako starejše generacije prenašajo svoje mojstrovine na mlajše generacije. Na ogled na razstavi je bilo razstavljeni čez 1100 pirhov različnih barv, poslikav, vzorcev, vsi pa so bili unikatni narejeni z veliko veselja, spretnosti, potrpežljivosti, saj je to vse narejeno ročno. Vsak, ki je prišel na razstavo je lahko svoje znanje poskusil na delavnici, katero so pripravile članice društva za vse obiskovalce razstave.

Za obiskovalce je bila ta razstava prava paša za oči, saj so nekoč v tej dvojezični vasi v Dobrovniku fantje nosili pirhe na travnik, kjer so se fantje srečevali s svojimi dekleti in so jim v spomin podarili pirh, taka je bila navada nekoč pred 130 leti, v tej dvojezični vasi, ki leži blizu madžarske meje. Vsi razstavljalci pirhov delajo to za svojo dušo, ne za prodajo, ampak veliko pirhov podarijo obiskovalcem te razstave. Pred cerkvijo na krožišču vasi Dobrovnik so organizatorji postavili tudi en meter veliki velikonočni pirh, ki je simbol te vasi, saj se ta tradicija ohranja že dolgih 130 let.


Več v Kultura in izobraževanje