Interpelacija in igralski ludizem

Grenki sadeži pravice, zaključna produkcija gledališke šole ONinME za odrasle

Prlekija-on.net, torek, 22. marec 2016 ob 10:38
Premiera Grenki sadeži pravice

Premiera Grenki sadeži pravice

V soboto, 19. marca, se je na ljutomerskem odru osvajalo, podtikalo, kadilo, ljubilo...revolucija je preplavila kritične trenutke kapitalizma. Hotenje, da bi živeli v miru in slogi, se je izjalovilo. Svoboda se je znašla na psu. Svinjaki so zasmrdeli, gnojnica je uničila škarpo...Je Franica zanosila s Kapidžićem? Prometna nesreča na odru? Mrtvi? Kdo je kriv, kdo komu kaj očita? Tudi poroke niso več tisto kar so nekoč bile...Vodstvo prizna, da so grešili - skoraj nemogoče priznanje. Čvrsto, alabastrno moško telo izgine. Tako majhen narod, kultura pa tako bogata! Vsi smo riti, eto!...to je samo nekaj za pokušino iz prizorov, ki smo jim bili priča. Dogajanje predstave ni postavljeno v določen čas in prostor. Iz posameznih segmentov lahko prepoznamo absurdnost časa, v katerem je delo Milana Jesiha nastalo in v katerem še vedno živimo.

Vseh sedem igralcev, Maja Patty, Fani Zorec, Sonja Kolbl, Liljana Peršak, Miran Zrim, Slavica Sunčič in Mira Rebernik Žižek, je v dveh sezonah spoznavalo odrski gib, artikulacijske vaje, čustvena stanja, pomen mimike obraza in koncentracije. Seznanili so se z različnimi načini interpretacije, s pravilnim izgovarjanjem besed, z interpretacijo poezije...na koncu tudi s celostno podobo gledališke produkcije in izvedbe same v organizaciji Območne izpostave JSKD Ljutomer.

»Vsi igralci vidno uživajo v preigravanju med nesmislom in norostjo, ter se vrhunsko in z vsem bitom lotevajo novih izzivov in preizkušenj,« je dejala mentorica in režiserka Aleksandra Blagojević iz Maribora. Potrdila o gledališkem izobraževanju jim je izročil Matjaž Šmalc, samostojni strokovni delavec za gledališko dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Za Ljutomer povsem nov način gledališke produkcije, je presenetil marsikoga med številno publiko. Včasih si je preprosto potrebno upati...

Vsi, ki ste zamudili premiero, vabljeni na ponovitev 12. aprila v Dom kulture Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje