Kulturno priznanje Maribora občanu Radencev

Radetu Bakračeviću naziv častni član ZKD Maribor

Filip Matko, četrtek, 24. marec 2016 ob 09:32
Rade Bakračević

Rade Bakračević

Na zboru članov Zveze kulturnih društev Maribor, na prvi pomladni dan, 21. marca popoldne, so podelili naziv častnega člana te asociacije Radetu Bakračeviću iz Radencev, ustanovitelju in predsedniku Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost, s sedežem v Mariboru, ki že več kot pol stoletja deluje za medsebojno razumevanje in sodelovanje med slovenskimi in srbskimi kulturnimi ustvarjalci ter opazno sooblikuje kulturno življenje Maribora in drugih slovenskih krajev.

Predsednik Zveze kulturnih društev Maribor, Franci Pivec, slovenski sociolog in filozof, je odločitev za dodelitev naziva častnega člana utemeljil z naslednjimi besedami:

»Rade Bakračević, rojen 1939. leta v starodavni Raški, ještudiral in diplomiral na Univerzi v Ljubljani in se specializiral za ognjevarne materiale ter na tem področju zastopal »Magnohrom« iz Kraljeva v Sloveniji. Ob rednem delu se je ves čas posvečal novinarstvu in objavljal članke o Sloveniji v srbskih in hrvaških časopisih. Po upokojitvi leta 2005 se je v celoti posvetil tej dejavnosti in ustanovil ter urejal več medijev, ki se posvečajo medkulturnim odnosom v trikotniku Slovenija - Avstrija - Srbija: časopis »Kontakt«, revija »Mostovi«, spletni časopis »Štajerske novice« itd.

Kot predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« je neumorni organizator programov in dogodkov, ki pomembno prispevajo h kulturni izmenjavi med kulturami, še posebej pa med pobratenima mestoma Maribor in Kraljevo. Povezovanja se zna lotevati s pretanjenim občutkom, kar se tesno navezuje na njegova ustvarjalna nagnjenja, izražena v poeziji, umetniški fotografiji in filmu. Za poslanstvo, ki ga opravlja, mu ni žal energije in časa, pa tudi nemajhnih lastnih sredstev, ki jih daje za ta namen.

Rade Bakračević je svetel primer odprtega in strpnega človeka, kakršnih primanjkuje v teh časih in naših prostorih. Z velikim navdušenjem in sposobnostjo ter globokim spoštovanjem do drugačnosti prispeva k humanizaciji družbe, kar je tudi trajni cilj Zveze kulturnih društev.«


Več v Kultura in izobraževanje