P&F Jeruzalem z dobrimi rezultati v preteklem letu in visokimi cilji v prihodnje

Pridelali so več kot 4,2 milijona visoko kakovostnega vina in na slovenskem trgu dosegli kar 19,3 odstotno rast prodaje

Prlekija-on.net, četrtek, 24. marec 2016 ob 16:59
Mitja Herga

Mitja Herga

P&F Jeruzalem, največji slovenski vinogradnik in eden največjih domačih izvoznikov vina, je na novinarski konferenci na sedežu podjetja predstavil uspešne rezultate preteklega leta. Pridelali so več kot 4,2 milijona visoko kakovostnega vina in na slovenskem trgu dosegli kar 19,3 odstotno rast prodaje. Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, je na novinarski konferenci izpostavil tudi osrednje plane podjetja za rast in razvoj v letošnjem letu, vključno s področjem turizma. Nenazadnje je predstavil tudi novi letnik 2015, ki po pričakovanjih prinaša zares enkratna vina, kleti pa tudi že prve medalje.

Preteklo leto se je za eno največjih vinskih kleti v Sloveniji kljub številnim izzivom zaključilo z uspešnimi rezultati. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo znaša 669.000 evrov in je za 3,3 milijona boljši kot v letu 2014. Prihodki podjetja v letu 2015 pa skupno znašajo 10,4 milijona in so za 2,4 milijona višji kot v predhodnem letu. Na vse bolj konkurenčnem domačem trgu so tako v letu 2015 dosegli 19,3 odstotno rast prodaje in ustvarili za 655.000 evrov več prihodkov kot v letu 2014; največjo rast so dosegli v segmentu penin oz. visoko kakovostnih vin z dodano vrednostjo. Na povečanje prodaje so vodilni v podjetju zelo ponosni, saj je v težkih razmerah in vse večji konkurenci na trgu zelo težko ohraniti prodajo na enaki ravni, kaj šele povečati.

Klet nadaljuje z uspešnim delom tudi na tujih trgih, kar le potrjuje izvozno usmerjenost podjetja. Kljub količinsko manjšemu letniku 2014, so uspeli ohraniti svoj tržni delež. Trenutno so z vini prisotni v 26 državah po svetu, največji izvozni trg predstavlja Nizozemska, sledijo pa ji Anglija in Hrvaška. K uspešni prodaji v tujini so zagotovo pripomogle tudi številne mednarodne nagrade za kakovost vin, lani so jih skupaj zbrali 44.

Za aktualno leto je Mitja Herga kot osrednje cilje navedel: »V letu 2016 planiramo prodajo 7 milijonov steklenic belega in rdečega vina. Na domačem trgu želimo doseči rast prodaje za 17 odstotkov, ključni pa so nam vsi trije programi – penine, buteljke in litrski program. V letu 2016 je tako cilj nadaljnja rast prihodkov in sicer na 13 milijonov evrov. Na izvoznih trgih ponovno pričakujemo največjo prodajo na trgih Nizozemske, Anglije in Hrvaške. Kot perspektivna tržišča, kjer pričakujemo večjo rast pa so se pokazala Brazilija, ZDA in Poljska.« V tujini tako v letu 2016 načrtujejo kar 60 odstotno rast prodaje.

Obnova 30 hektarov vinogradov in investicije v vinogradniško mehanizacijo
Poleg prodajnih ciljev je Mitja Herga izpostavil tudi ključne projekte aktualnega leta. Načrtujejo obnovo 30 hektarov vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah in investicije v vinogradniško mehanizacijo. V letošnjem letu bodo pričeli z obnovo fermentacijske hale št. 2 v Ormožu, povečali pa bodo tudi fermentacijske kapacitete v Ljutomerski kleti in poskrbeli za investicijo v vinarsko opremo ter laboratorij za izvajanje dodatnih analiz. S tem bodo pridobili še bolj kakovostne pogoje za izvajanje fermentacije in posledično tudi višjo kakovost končnega izdelka. Za same zaposlene pa investicije prinašajo prijaznejše delovne pogoje. Na področju marketinških aktivnosti so v podjetju letos zastavili novo strategijo za razvoj turistične ponudbe in večje promocije kleti s pripadajočimi objekti ter tudi promocije same regije.

Letnik 2015 eden najboljših letnikov zadnjih let
Novinarsko konferenco je Mitja Herga zaključil s predstavitvijo letnika 2015, s katerim so izredno zadovoljni tako z vidika količine kot kakovosti, saj gre za enega najboljših letnikov zadnjih let. Zahvaljujoč vremenskim razmeram in delu vinogradnikov je grozdje doseglo svoj poln potencial. Vina novega letnika so sveža, pitna in aromatična, z izraženim sortnim karakterjem ter lepo uravnoteženimi sladkorji in kislinami. Vino, ki je še v kleti pa kaže na dober potencial zorenja oz. staranja. »Največji projekt v letu 2015 je bil povečanje aromatičnega profila naših vin in to nam je, kot lahko okusite, tudi odlično uspelo,« je zaključil Mitja Herga. Sicer pa je klet za vina letnika 2015 prejela že prve nagrade. Na svetovno priznanem ocenjevanju Berliner Wine Trophy v Nemčiji je zlato medaljo prejel Sauvignon & Sivi pinot 2015. Na ocenjevanju Mundusvini 2016 pa je srebrno medaljo prejel Sauvignon Blanc & Pinot Grigio 2015 iz linije Gomila.


Več v Gospodarstvo