Ormožan Marko eden izmed prvih v Sloveniji pripravil razstavo »Avto design – poezije & karoserije«

Marko želi z razstavo prikazati razliko med avtomobilom kot strogo funkcionalnim predmetom ali avtomobilom kot skulpturo. Povedal, da želi poudariti, da avtomobili niso samo pripomoček za dosego cilja iz točke A do točke B, ampak so umetnina.

Špela Borko, četrtek, 24. marec 2016 ob 17:51
Marko Jenuš

Marko Jenuš

Marko Jenuš, univerzitetni diplomirani inženir strojništva iz Ormoža, je kot eden izmed prvih v Sloveniji pripravil razstavo »Avto design – poezije & karoserije« v Holermuos centru v Ormožu.

Marko je že od malih nog z navdušenjem spremljal področje avtomobilizma in je, ko je bil v vrtcu, budno opazoval delovanje avtomobilov. Delovne izkušnje je pridobival na fakulteti oddelka inženirsko oblikovanje preko številnih mednarodnih natečajev na področju avtomobilskega dizajna. Polek inženirskih znanj se je naučil uporabljati ročne in digitalne predstavitvene tehnike, izdelovanje prototipa s pomočjo industrijskega plastelina ter uporabe najnovejše tehnologije 3D tiskanja. Kljub poznavanju tehnologije svoje ideje najraje predstavi s svinčnikom na bel papir.

Na razstavi so predstavljene njegove skice in modeli različnih karoserij. Razstavljeni so tudi modeli že izoblikovanih avtomobilov iz preteklosti, med katerimi nedvomno izstopa »fiček«. Zanimivo je, da je avto, Zastava 600, dobil ime po možakarju iz stripa, ki je tisti čas izhajal v novicah. Glavni lik, kurir Fičo, je v stripu vozil Zastavo 600 in tako so Zastavo začeli imenovati »fičo« oziroma »fiček«. Izstopa tudi Citroën DS, kateri je bil zaradi svoje brezčasne oblike in funkcionalnosti izbran za avto 20. stoletja.

Največ zanimanja pa je požela Markova maketa »Sirius«, pri kateri je razmišljal kar nekaj let naprej. Sirius ima štiri elektromotorje, po enega v platišču vsakega kolesa. Elektromotorji se napajajo s pomočjo električne energije iz litij-ionskih baterij, ali pa lastna proizvodnja iz gorivnih celic, katera uporablja vodik ali metanol.

Marko se že pripravlja na svojo novo razstavo, le-to pa si v centru Holermuos lahko ogledate do konca meseca marca.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje