Blagoslov velikonočnih jedil pri kapeli Karmelske Matere Božje na Pušči

Ta dan je bil za romsko naselje Pušča poseben praznik, kajti verniki iz tega naselja so se na velikonočne praznike še posebej pripravljali

Jože Žerdin, ponedeljek, 28. marec 2016 ob 09:52
Velikonočni blagoslov na Pušči

Velikonočni blagoslov na Pušči

V stolni župniji Murska Sobota je na veliko soboto, 26. marca, bilo kar nekaj blagoslovov velikonočnih jedil in sicer po vaseh v Rakičanu, Krogu, Satahovcih, Murskih Črncih, v Domu starejših Rakičan, v stolni župnijski cerkvi in v romskem naselju Pušča.

Ta dan je bil za romsko naselje Pušča poseben praznik, kajti verniki iz tega naselja so se na velikonočne praznike še posebej pripravljali, predvsem ženske in otroci so na veliko soboto imeli dopoldne polne roke dela, ko so za velikonočno košaro pripravljali najrazličnejše jedi, od remenk, hrena, šunke, klobase, potice, belega kruha in drugih dobrot, ki sodijo v velikonočno košaro.

Velikonočne košare, ki so jih prinesle romske ženske in dekleta h blagoslovu so bile pokrite z našitimi prtički z raznimi velikonočnimi motivi. Vse košare z velikonočnimi jedmi so najprej položile okrog kapele Karmelske Matere božje, nato pa jih je kaplan murskosoboške župnije Goran Merica blagoslovil. Za vsako jed je opravil molitev ob blagoslovu in nato vsako jed posebej blagoslovil, na koncu pa je še blagoslovil celotne velikonočne košare in vernike tega romskega naselja. Otrokom pa je kaplan podaril ob velikonočnih praznikih – bombone, velikonočne jajčke, ter se jim zahvalil, da so prišli v tako velikem številu in prinesli velikonočne košare h blagoslovu. Nato so jedi odnesli na svoje domove in na velikonočno nedeljo so imeli zajtrk iz velikonočne košare.


Več v Kultura in izobraževanje