Radenci: Dopoldan s sladkorno boleznijo

Preventivno s stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja

Filip Matko, ponedeljek, 18. april 2016 ob 19:57
Dopoldan s sladkorno boleznijo

Dopoldan s sladkorno boleznijo

Doktorica Bojana Marič je sobotni dopoldan, 16. aprila, izkoristila za preventivno srečanje s stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, da jim je podrobno predstavila vse pasti sladkorne bolezni. Ob njej sta po strokovni plati tokrat sodelovala dva mlada specializanta, doktor Nejc Halas, ki v DOSOR prihaja že tretje leto in dr. Martina Mauko, ki prihaja v DOSOR prvo leto. Preventivnega dopoldneva pa so se udeležile tudi DOSOR-jeve medicinske sestre.

Sladkorna bolezen bi naj bila epidemija tretjega tisočletja in sedaj smo na njegovem pragu. Ob vstopu ocenjuje Mednarodna federacija za diabetes, da bi naj sladkorno bolezen imelo 250 milijonov ljudi po svetu, od teh v Sloveniji okrog 125 tisoč. Kar okrog tri tisoč teh obolelih bi naj živelo v domovih za starejše. Eden takšnih domov v Sloveniji je tudi DOSOR, ki doslej še ni uspel v svoj strokovni kader pridobiti doktorja, specialista za diabetologa. Zatorej je sobotno dopoldansko dogajanje v DOSOR-ju bilo toliko bolj dobrodošlo.

Po ocenah strokovnjakov bi naj za naglo naraščanje sladkorne bolezni tipa 2 bilo največ krivo naslednje: neustrezna prehrana, debelost in premalo gibanja. Posebno važno je, da urejenost glikemije zmanjša tveganje za slepoto, bolezen ledvic in okvare ožilja, urejen krvni tlak in holesterol pa zmanjša tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap.

Tako so po uvodnem predavanju, ki ga je s klavirskim nastopom popestrila Melita Divjak, bile delavnice, kjer so bile opravljene številne meritve (krvni sladkor, glikirani sladkor, krvni tlak, srčni utrip, gleženjski indeks, višina, teža, masaža stopal), kar so opravile medicinske sestre, a doktorji (Maričeva, Maukova in Halas) so opravili individualne pogovore in svetovanja z zainteresiranimi stanovalkami in stanovalci. Bilo pa je na voljo tudi diabetično pecivo ter veliko pijače - vode.


Več v Kultura in izobraževanje