Pri Mali Nedelji so na Jurjevo blagoslovili konje

Blagoslova so se udeležili konjeniki iz župnije Mala Nedelja in Sveti Tomaž

Jože Žerdin, nedelja, 24. april 2016 ob 16:33
Blagoslov konj na Jurjevo

Blagoslov konj na Jurjevo

Ob godu svetega Jurija se blagoslavljajo konji, ki so nekoč za kmete pomenili pomemben člen pri vsakodnevnih opravilih, od oranja, spravila lesa, sena in drugih pridelkov. Tudi v župniji Mala Nedelja v Prlekiji se vsako leto konjeniki s svojimi konji zberejo pri Jurjevem blagoslovu konj, ki je zavetnik narave in konj.

Tokratni blagoslov je bil na god sv. Jurija v nedeljo, 24. aprila, ko se je okrog 15 konj z dvema dvovpregama zbralo na dvorišču župnijske cerkve sv. Trojice pri Mali Nedelji, kjer je bil po sveti maši blagoslov konj. Blagoslov je pripravila Malonedeljska konjenica, ki delujejo kot sekcija znotraj Turističnega društva Mala Nedelja – Radoslavci, vodil pa jo je vodja Malonedeljskih konjenikov Mirko Hanžel. Na blagoslov k Mali Nedelji pa so prijahali tudi konjeniki s svojimi konji iz Ranča Laso iz župnije Sveti Tomaž.

Blagoslov konj je opravil domači župnik Srečko Fras, ki je poudaril in pohvalil konjenike, da se vsako leto zberejo ob godu sv. Jurija pri blagoslovu, kajti s temi plemenitimi živalmi lastniki konj za nje lepo ravnajo in skrbijo. Ob tej priložnosti je domači malonedeljski vaški kronist Ludvik Rudolf prebral pesem o konjih. Po blagoslovu je vsak konj prejel blagoslovljeni kruh s soljo. Nato so se še nekaj časa zadržali na župnijskem dvorišču, od koder so potem s konji odšli na domačijo Roberta Zemljiča v Radoslavce na majhno konjeniško druženje,  kjer se jim je tudi pridružil župnik Srečko Fras, kateremu so v spomin na blagoslov in srečanje podarili konja narejenega iz kovine, katerega mu je podaril Robert Zemljič.


Več v Družabno