Prireditve za oživitev mestnega jedra

Splošna knjižnica Ljutomer pripravlja na Glavnem trgu v Ljutomeru zanimive prireditve, katerih namen je privabiti čim več obiskovalcev

Prlekija-on.net, četrtek, 24. september 2009 ob 07:153
Glavni trg v Ljutomeru

Glavni trg v Ljutomeru

Ko so maja lani odprli prenovljen Glavni trg v Ljutomeru, katerega obnova je stala okoli dva milijona evrov, so nekateri menili, da bo življenje v mestnem jedru prleške prestolnice povsem zamrlo. Lastniki lokalov so se pritoževali, da se je prihodek prepolovil, obiskovalcev trga je po pripovedovanju raznih ponudnikov manj kot v preteklosti.
Za manjši pretok ljudi po trgu je poskrbela tudi družba Zdravilišče Radenci, ki je 1. junija zaprla hotel Jeruzalem. Občina Ljutomer je že lani ustanovila poseben koordinacijski odbor za oživitev mestnega jedra, ki ga vodi direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Silva Kosi. Kontinuirano so se pričele odvijati razne prireditve, ki so delno oživile osrednji ljutomerski trg in pripeljale obiskovalce.

Aktivna vloga knjižnice

Pestro je bilo predvsem minulo poletje, ko so se v projekt oživitve mestnega jedra vključila številna društva, zavodi in posamezniki. Društvo Kaemde je pripravilo Prleško poletno noč, organizatorji Grossmannovega festivala filma in vina so na trgu izvedli prvo Zombi parado, predvajali so festivalske filme in poskrbeli za zabavo z glasbenimi gosti, Turistično društvo Ljutomer je pripravilo tradicionalni Prleški sejen po celen Lotmerki, pod okriljem Lokalne turistične organizacije Prlekija Ljutomer posamezniki vsak teden poskrbijo za razgibano sobotno dogajanje ob ponudbi domačih specialitet, k oživitvi ljutomerskega mestnega jedra pa se je vključila tudi Splošna knjižnica Ljutomer.

V želji, da na prenovljen trg privabijo čim več obiskovalcev, je Splošna knjižnica Ljutomer v juliju pripravljala pravljične ure z delavnicami, ki sta jih vodili knjižničarki Jasna Branka Staman in Aleksandra Šōmen. "Pridružili so se jima otroci različnih starosti, ki so z zanimanjem poslušali pravljice, nato pa še risali, izdelovali različne predmete ali kako drugače poustvarjali," nam je povedala direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Silva Kosi.

Morda tudi martinovanje in silvestrovanje

"V mesecu septembru smo želeli približati knjižnico tudi starejšim uporabnikom naših storitev, zato smo od 14. do 18. septembra v 'hiški veselja' na Glavnem trgu organizirali čitalnico, predstavili našo spletno stran, po želji pa tudi pokazali možnost iskanja knjižničnega gradiva v sistemu Cobiss, s tem sta se trudili knjižničarki Sonja Rožman in Edita Šerc. V prihodnje lahko uporabniki te usluge koristijo v čitalnici na odraslem oddelku Splošne knjižnice Ljutomer," je dodala Kosijeva, ki ugotavlja, da je koledar prireditev za letos sestavljen iz zanimivih in raznolikih dogodkov.

Na Glavnem trgu v Ljutomeru naj bi tako tudi letos pripravili večdnevno martinovanje, znova se obeta silvestrovanje na prostem, več obiskovalcev na prenovljenem osrednjem trgu v Ljutomeru pa bi naj bilo tudi po 1. oktobru, ko bo vrata ponovno odprl mestni hotel.


Več v Družabno