Uvod v sezono na Gradu Negova v znamenju prleških umetnikov

V Negovi sta se predstavila Robert Jurak in Samo Budna

Branko Košti, nedelja, 8. maj 2016 ob 09:481
Otvoritev sezone na Gradu Negova

Otvoritev sezone na Gradu Negova

Čeprav je grad odprt za obiskovalce že od 1. aprila, je upravljalec gradu Kultprotur iz Gornje Radgone, uradno otvoritev sezone na Gradu Negova, pripravil v soboto, 7. maja. V ambientu prenovljenega dela gradu sta se predstavila prleška umetnika, kipar Robert Jurak in glasbenik Samo Budna s svojim bandom.

Po uvodnem nagovoru direktorice Kultprotur-a Norme Bale in pozdravu župana Občine Gornja Radgona Stanislava Rojka, se je obiskovalcem predstavil avtor razstavljenih del, umetnik Robert Jurak in na vprašanje direktorice, kako kot umetnik vidi grad in kako vidi svojo umetnost v gradu, odgovoril, da nudi grad odličen ambient ter da ponuja res dobro energijo, v kar se je že večkrat prepričal tudi sam. Zato v tem lepem vremenu, v odličnem ambientu in tudi ob dobri kapljici, ne bo problem ustvariti zelo prijetnega vzdušja. Posebej je spregovoril o umetninah, katere so na dvorišču negovskega gradu pritegnile največje zanimanje, izdelal pa jih je na svetopisemsko temo o sedmih suhih in sedmih debelih kravah. Zaenkrat je izdelal le suhe krave, s čimer je, ker prihaja iz gospodarstva, želel državo opozoriti, da je skrajni čas za ukrepanje na gospodarskem področju. Sedaj že zbira material tudi za debele krave in čaka na čas, ko se bo gospodarstvo, ne po zaslugi države, temveč samo od sebe, opomoglo in takrat bo tudi čas za izdelavo debelih krav.

Po prejemu šopka rož z grajskega cvetličnega vrta, je kipar popeljal obiskovalce na skupni ogled razstavljenih eksponatov na grajskem dvorišču in v kletnih prostorih gradu, kjer je podrobneje predstavil simboliko svojih del.

Med ogledom razstave so se nad Negovo začeli zgrinjati temni oblaki, padlo je tudi nekaj dežnih kapljic, ki pa niso zmotile obiskovalcev, kateri so se ponovno zbrali pred prireditvenim odrom. Ob poslušanju Sama Budne in njegovih glasbenikov se je kmalu razvedrilo tudi nebo in grajsko dvorišče je bilo kmalu spet obsijano s soncem.


Več v Kultura in izobraževanje