Strokovno srečanje na temo kronična vnetna črevesna bolezen v Zdravstvenem domu Ljutomer

ZD Ljutomer je v sodelovanju z Društvom za kronično vnetno črevesno bolezen organiziral strokovno predavanje z naslovom »KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN MED NAMI«

Prlekija-on.net, petek, 13. maj 2016 ob 11:47
Predavanje Kronična vnetna črevesna bolezen med nami

Predavanje Kronična vnetna črevesna bolezen med nami

Zdravstveni dom Ljutomer je v sredo 11. maja 2016 ob 16.00 uri v sodelovanju z Društvom za kronično vnetno črevesno bolezen organiziral strokovno predavanje z naslovom »KRONIČNA VNETNA ČREVESNA BOLEZEN MED NAMI« za vse občane UE Ljutomer, ter vse ostale, ki jih ta tematika zanima v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer.

Zbrane je ob uvodu srečanja pozdravila v. d. direktorica Suzana Makoter, dr. med., spec. druž. med., ter vsem prisotnim zaželela prijetno počutje v ZD Ljutomer ter pridobitev novih znanj in informacij  o omenjeni bolezni.

Uvodoma se je predstavilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – s promocijskim gradivom in filmom. Vse o delovanju društva nam je predstavila predsednica društva, Mateja Saje in Danica Koren. Predsednik društva v Pomurju je Jože Magdič, ki je društvo promoviral ta dan v Zdravstvenem domu Ljutomer s stojnico. Vse informacije in odgovore na vprašanja prisotnih poslušalcev je zelo nazorno podala priznana strokovnjakinja s tega področja, predavateljica Tatjana Puc Kous, dr. med., spec. internistike.

Kronična vnetna črevesna bolezen je dolgotrajno (kronično) vnetno obolenje črevesa. Sem se uvrščata dve bolezni, ki sta si precej podobni, to sta Crohnova bolezen in Ulcerozni kolitis. Vzrok bolezni ni jasen, je pa odločilna genetska predispozicija. Vzrok se pripisuje nenormalnim imunskim odzivom obrambnega sistema, zaradi česar pride do prekomernega vnetja v sluznici črevesja. Znaki bolezni se lahko odražajo kot: bolečine v trebuhu, mehkejše, vodenasto ali krvavo blato, hujšanje ali nenapredovanje telesne teže, zaostanek v rasti ali zaostanek v pubertetnem razvoju. Neznačilni znaki pa so lahko: povišana temperatura, nočno znojenje, utrujenost, bolečine v sklepih, kosteh, slab apetit, kožne spremembe, otekline sklepov,…

Več o društvu in sami bolezni si lahko preberete na spletni strani www.kvcb.si ali jih pokličete na telefon 041 665 000.

Zapisala: Renata Škrget, mag. zdr. soc. manag. – ZD Ljutomer


Več v Kultura in izobraževanje