Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer se je predstavila na letnem koncertu

Na koncertu so se predstavili Glasbena pripravnica, učenci oddelka Balet, Mladinski pevski zbor, kitarski, godalni, harmonikarski in pihalni orkester

Prlekija-on.net, torek, 17. maj 2016 ob 18:14
Letni koncert GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Letni koncert GŠ Slavka Osterca Ljutomer

V Domu kulture Ljutomer, je v petek, 13. maja, potekal letni koncert Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. S koncertom je šola predstavila del njihovega dela, ki ga izvajajo skozi vse šolsko leto. Z velikim trudom, strokovnostjo, motivacijo in resnim pristopom do dela poskušajo učencem podajati glasbo in jih tako bogatiti pri učenju instrumenta ali plesa. Na koncertu so se predstavili Glasbena pripravnica, učenci oddelka Balet, Mladinski pevski zbor, kitarski, godalni, harmonikarski in pihalni orkester.

V tem letu Zveza glasbenih šol Slovenije praznuje 200 let javnega glasbenega šolstva na Slovenskem, zato je tudi Letni koncert GŠ Slavka Osterca bil posvečen tej visoki obletnici.

V Filharmonični družbi v Ljubljani v letu 1816, s poukom prične prvi učitelj v zgodovini javne glasbene šole pri nas. Da gre pri tem za kakovostno nastavljen in izvajan javni program, nam postane jasno, ko pogledamo v proces nastajanja tovrstnega šolanja.

Glasbeno šolstvo se je v vseh teh letih zelo razvijalo in je sedaj že lep čas ne le nadpovprečno kakovostno, pač pa tudi vsakomur dostopno. Kopica izjemnih glasbenikov v svetovnem merilu je plod požrtvovalnega dela glasbenih pedagogov in odličnega sistema javnega šolstva, ki smo ga, kljub mnogim oviram, uspeli ohraniti vse od začetka.

Na glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer so v tem šolskem letu  bogatejši za šolski koncertni glasbeni abonma, s katerim  vspodbujajo učence in njihove starše k poslušanju glasbe. Vsak koncert je do sedaj obiskalo 60 do 70 njihovih učencev. Prav tako na te koncerte v prihodnosti vabijo tudi širšo publiko.

Delo v tem šolskem letu zaznamujejo s številnimi nastopi učencev, udeležbo pihalnega in godalnega orkestra na Reviji glasbenih šol Slovenije, izvedbo odlične baletne predstave »Ariana morska princesa« baletnega oddelka in dosežke učencev ob strokovnem mentorstvu učiteljev, ki so v tem šolskem letu dosegli priznanja in nagrade na regijskem, državnem in mednarodnih glasbenih in baletnih tekmovanjih. Tako so na koncertu namenili posebno pozornost, in se zahvalili, tako učencem, kot njihovim mentorjem in korepetitorjem.

Še vedno so brez svojih varnih prostorov
Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer bo v naslednjem letu praznovala 90 let svojega uspešnega obstoja. Ravnatelj Stanislav Lašič, je v svojem nagovoru nekoliko kritično ocenil situacijo na pragu njihove visoke obletnice. Še vedno so brez svojih varnih prostorov. na njih čakajo že več kot tri leta. Prav tako so v proračunu občine Ljutomer za leto 2016 od konca avgusta naprej, ostali brez sredstev v postavki nadstandard, s katerimi so pokrivali delovanje baleta od 1. do 6. razreda. Ali bodo res morali bremeniti starše z višjo šolnino? Ne, s tem se nikakor ne strinjajo. Kako naprej? O tem intenzivno razmišljajo. Verjetno bodo morali poiskati manjkajoča sredstva na trgu, da se bo lahko nadaljevalo in zagotovilo uspešno delovanje baletnega oddelka v katerem je trenutno vpisanih 66 učencev.

Javni zavod mora vsakih pet let po zakonodaji pripraviti razvojni načrt. Tudi v njihovem zavodu so ga v tem šolskem letu posodobili, dopolnili in želje po razvoju šole tudi zapisali.

Vendar pa razvoj šole ni odvisen le od učiteljev, in celotnega kolektiva, ki deluje na šoli, ampak tudi od podpore lokalne skupnosti. Razočarani in nekoliko žalostni so, ker tako prostorsko, kot programsko ne sledijo razvoju šole. "Žal pa ne vemo kaj nas čaka, in kakšna bo naša usoda po devedesetem letu obstoja naše šole", je še dejal ravnatelj.

Glasbeno izobraževanje je izjemen proces, ki v harmoničnem ravnotežju vzgaja, tako racionalno kakor čustveno, kar vodi v celostni razvoj mladega človeka. Morda je glasba izgubila visok družbeni pomen, vendar je glasbena vzgoja za umetnost pridobila neznansko moralno moč. Kulturna izobrazba pa je človekova temeljna pravica.

Glasbena šola

Priznanje Slavka Osterca je v tem letu dobil Žan Žuman - pozavna.
Priznanje šola podeljuje učencem, ki so prejeli 1. plaketo ali nagrado na državnem ali mednarodnih tekmovanjih.

Foto: FOTO Tivadar


Več v Kultura in izobraževanje