Cela narava že veselo vstaja

Pevke ljudskih pesmi Soside so proslavile dve leti uspešnega delovanja

Branko Košti, sreda, 18. maj 2016 ob 13:18
Soside

Soside

»Nenavaden in poseben je čas po zimi, ko se približuje pomlad. Povsod vlada prerojenje, vse hrepeni po svetlobi in toploti. Vse stvarstvo je polno pričakovanja, povsod se prebuja novo življenje«. S temi besedami je voditeljica Sara Munda pozdravila nastopajoče pevce in obiskovalce glasbenega dogodka v nabito polni kapeli Marije rožnega venca v Sitarovcih – Precetincih, v ponedeljek, 16. maja.

V teh majskih dneh, ko se v cerkvah, kapelah in ob drugih sakralnih znamenjih, vsak večer odvijajo šmarnice, mineva dve leti, odkar se je prav v sitarovski kapeli porodila ideja o ustanovitvi skupine ljudskih pevk, katera je danes poznana, ne samo v domačem kraju, ampak v celotni Sloveniji, po preprostem imenu »Soside«. Ida Vrbnjak, Milica Zmazek, Marta Zmazek, Frančiška Štagar in Liljana Peršak, so ob petju pri šmarnicah ugotovile, da se njihovi glasovi ujemajo in da jim je skupno veselje do petja. Pa so rekle, zakaj bi pele le v mesecu maju, ko pa lahko pojemo skozi vse leto in to mnogo širšemu krogu občinstva. Začele so prizadevno vaditi pesmi iz bogate zakladnice ljudskih pesmi matere ene od pevk, Marije Hanžel, katera je v svojem dolgem življenju, ki se je na žalost pred kratkim izteklo, vestno zapisovala besedila pesmi ter jih tako ohranila v izvirni obliki. In prav njej gre zahvala, da Soside z odpetimi pesmimi presenetijo tudi kakšnega strokovnjaka, ki se poklicno ukvarja z raziskovanjem ljudskega petja.

Od takrat sta minili dve leti, za pevkami je ogromno ur vaj, mnogi nastopi, številne pohvale in priznanja laične in strokovne javnosti, pohvalijo se lahko s prvo zgoščenko z naslovom Prišel je majnika čas. Spremenila se je tudi pevska zasedba, saj jih je zapustila Ida Vrbnjak, pridružili pa sta se jim Terezija Plohl in pred kratkim tudi Nada Kšela. V tem času so se spletla prijateljstva z mnogimi pevskimi sestavi, ne samo s pevci ljudskih pesmi, ampak tudi s pevci ostalih pevskih zvrsti.

Svojo drugo obletnico so Soside sklenile praznovati tam, kjer so začele. Seveda se ne spodobi, da bi praznovale same, zato so na prireditev v Sitarovce, katero so naslovile Cela narava že veselo vstaja, povabile pevce Moške vokalne skupine iz Veržeja, katere vodi Tatjana Rozmarič Poštrak in Dekliški pevski zbor Pole poje iz Razkrižja pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga. Poleg bogatega pevskega programa sta za popestritev poskrbeli mlada glasbenica, osmošolka Larisa Srša s svojo pozavno in članica literarne sekcije KD Anton Krempl Mala Nedelja Jelka Vrbnjak, ki je recitirala pesem Marija Rožnovenska.

S prisrčno prireditvijo obeležitve dveh let delovanja, so ljudske pevke Soside s svojimi gosti, dodale prispevek k letošnjemu Tednu ljubiteljske kulture, kateri poteka v Sloveniji od 13. do 22. maja.


Več v Družabno