Osnovnošolci pokazali, kako znajo nuditi prvo pomoč

Radgončani na 4. mestu

Prlekija-on.net, četrtek, 19. maj 2016 ob 14:01
Radgončani so skupaj z ostalimi končali na 4. mestu

Radgončani so skupaj z ostalimi končali na 4. mestu

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije, Debeli rtič je konec minulega tedna potekalo jubilejno, X. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Tradicionalnega preverjanja se je udeležilo osem osnovnošolskih ekip prve pomoči, ki so bile najboljše na regijskih preverjanjih, in sicer: OŠ Vavta vas (RKS OZ Novo mesto), OŠ Simona Jenka Kranj (RKS OZ Kranj), OŠ Vrhovci (RKS OZ Ljubljana), OŠ Šmarje pri Jelšah (RKS OZ Šmarje pri Jelšah), OŠ Boštanj (RKS OZ Krško), OŠ Gornja Radgona (RKS OZ Gornja Radgona), OŠ Majšperk (RKS OZ Ptuj) in OŠ Toneta Tomšiča, Knežak (RKS OZ Ilirska Bistrica).

Mladi tekmovalci so se najprej pomerili v teoretičnem znanju o prvi pomoči in gibanju Rdečega križa, v nadaljevanju pa so svoje veščine nudenja prve pomoči prikazali na imitatorjih poškodb z realno prikazanimi poškodbami, in sicer na petih delovnih mestih. Na koncu je slavila ekipa prve pomoči OŠ Boštanj, pred OŠ Vavta vas in OŠ Vrhovci, vse ostale ekipe pa so zasedle 4. mesto, saj je pomembno, da imajo članice in člani ekip znanje o nudenju prve pomoči, s katerim so sposobni pomagati poškodovanim in ponesrečenim.

V znak zahvale za pridnost, vloženi trud pri osvajanju znanj in veščin iz prve pomoči so vsi člani ekip prejeli simbolične nagrade. "Vsem učiteljem/mentorjem, ekip prve pomoči in seveda RKS OZ se zahvaljujemo za podporo, pripravljenost in pomoč pri izvedbi preverjanja, vsem članom ekip prve pomoči pa iskreno čestitamo za prikazano znanje prve pomoči! Ne glede na to, katero mesto je katera ekipa dosegla je najpomembnejše to, da imajo članice in člani ekip znanje o nudenju prve pomoči, s katerim so sposobni pomagati poškodovanim in ponesrečenim", je povedala Mirjana Jarc, strokovna sodelavka za odnose z javnostmi pri RKS, ki dodaja, da je letos na vseh preverjanjih usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči po Sloveniji sodelovalo več kot 100 ekip.

Ekipe, ki se usposabljajo pod vodstvom učiteljev/mentorjev prve pomoči, sestavlja šest članov in ena rezerva, tekmujejo pa v teoretičnem in praktičnem preverjanju znanja. In zakaj je prva pomoč tako pomembna? Več kot 57 % vseh žrtev prometnih nesreč umre v prvih minutah po nesreči, pred prihodom reševalne ekipe. Do 85 % smrtnih primerov, ki bi jih lahko preprečili, pride pred prihodom reševalcev zaradi obstrukcije dihalnih poti. Kaj storiti ob ureznini, tujku v očesu, čebeljem piku? Katera preveza bo najboljša za odrgnino na palcu in katera za koleno? Lahko posledice padcev med učenjem vožnje s kolesom, nerodnosti pri gospodinjskih opravilih ali dogodka med sprehodom oskrbimo sami ali moramo takoj v ambulanto ali celo po nujno medicinsko pomoč? Z nekaj znanja o prvi pomoči bomo z lahkoto odgovorili na vsa ta in še mnoga druga vprašanja.

Prva pomoč je seveda še veliko več kot veščina ukrepanja v opisanih okoliščinah. Je stroškovno učinkovit, varen in preprost način reševanja življenj v primeru nesreče. In kdor se enkrat nauči, kako pomagati žrtvam prometnih nesreč, sam razvije potrebno občutljivost do prometne varnosti in tudi postane njegov preudaren udeleženec. Veščin nudenja prve pomoči in preprečevanja nezgod se je treba začeti učiti že osnovni šoli in potem ta znanja v življenju obnavljati oziroma nadgrajevati, zato Rdeči križ Slovenije in 56 območnih združenj vsako leto organizira in izvaja preverjanja usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči.


Več v Kultura in izobraževanje