Predstavitev raziskovalnega dela

Vpliv konjskih dirk in konjereje na identiteto Ljutomera skozi zgodovino

Dejan Razlag, ponedeljek, 5. oktober 2009 ob 18:062
Kasaške dirke na Cvenu leta 1903

Kasaške dirke na Cvenu leta 1903

Splošna knjižnica Ljutomer, OE Muzej vljudno vabi na predstavitev raziskovalnega dela Vpliv konjskih dirk in konjereje na identiteto Ljutomera skozi zgodovino, ki bo v sredo, 7. oktobra 2009, ob 18. uri, v sobi stalne zbirke fotografij in filmov dr. Karola Grossmanna, OE Muzej (vhod v županat), Glavni trg 2, Ljutomer.

Nagrajeno delo srednješolskih raziskovalk in raziskovalcev predstavljata avtorja Miha Dominko in Martina Štampar, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Prireditev uvrščamo v sklop praznovanja »Darwinovo leto 2009«, ob 200-letnici Darwinovega rojstva in 150-letnici izida njegove najbolj znane knjige O izvoru vrst z naravnim izborom.

Ljutomerski kasač je ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk Ljutomera, Murskega polja in Prlekije. V preteklosti je bil pomembna gospodarska dejavnost, danes pa je znan predvsem kot športni tekmovalni konj. Ni predstavljal le delovne sile in vira dohodka, temveč je preko športnih tekmovanj prinašal kmetu tudi višji družbeni položaj. Plemenitenje in vzreja konj med premožnimi kmeti je bila posebnost v slovenskem prostoru in redek pojav v evropskem merilu. Ljutomerski kasač je pomemben del bogate kulturne dediščine Prlekije.


Več v Kultura in izobraževanje