Staro železo za novo gasilsko vozilo!

Blagoslovili so prvo novo vozilo v zgodovini PGD Grabonoš

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. junij 2016 ob 10:01
Prevzem novega gasilskega vozila PGD Grabonoš

Prevzem novega gasilskega vozila PGD Grabonoš

Ob gasilskem domu v Grabonošu je potekala posebna slovesnost namenjena prevzemu in blagoslovu novega gasilnega vozila, ki so si ga nabavili gasilke in gasilci PGD Grabonoš. Poleg gasilske vaje vseh gasilskih društev v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je posebno vlogo odigrala družina Janeza Mira, so ob tem svečanem trenutku, ki ga je predsednik PGD Grabonoš Simon Šipek označil za najpomembnejši v 68-letni zgodovini društva, so uprizorili tudi gasilsko parado. Po pozdravnih nagovorih, predsednika društva Šipka, namestnika poveljnika GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Davida Mačka in domačega župana Miroslava Petroviča, je novo gasilsko vozilo blagoslovil župnik jurijevške fare, Boštjan Ošlaj. Župan Petrovič je ključe novega vozila predal poveljniku PGD Grabonoš, Stanislavu Kačiču, slednji pa jih je z željo za varno vožnjo s čim manj posredovanj, predal vozniku Marku Rožmanu.

Na dogodku, ki ga je povezovala Sonja Karlo, so za kulturne vložke poskrbeli Nataša in Štefan Molnar, Mihaela Anžel in Matevž Mir, Godba na pihala Sv. Jurij, ter kan kan plesalke iz Sv. Jurija ob Ščavnici, za popoldansko in večerno veselico pa so skrbeli Štajerski fakini. Podeljene so bile tudi številne zahvalnice in plakete vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri nabavi novega gasilskega vozila, prireditve in družabnega srečanja pa so se udeležili praktično vsi krajani Grabonoša ter, poleg domačih gasilcev, tudi mnogi gasilski kolegi iz okoliških in drugih društev. Slednjim se je predsednik PGD Simon Šipek, med drugim zahvalil za pomoč, ter dodal: "Vse kar smo imeli smo več let varčevali in tako smo prvič v 68-letni zgodovini lahko kupili novo gasilsko vozilo s prikolico za orodje. Veliko so nam pomagali krajani Grabonoša in občina Sveti Jurij ob Ščavnici, skupna investicija pa je znašala dobrih 50.000 evrov. Polovico tega zneska je prispevalo samo društvo, in kar se nam je pred leti zdelo nemogoče, smo sedaj le realizirali. Bilo je veliko odrekanj in prostovoljnega dela, a se je izplačalo", je dodal Šipek, ki je ponosen na članstvo in krajane, da imajo sedaj novo gasilsko vozilo znamke Peugeot GVM-1, namenjeno za prevoz moštva, zraven pa še prikolico za orodje in opremo.

Kakorkoli že, obramba pred požari in drugimi nepredvidljivimi nesrečami je že dolga stoletja ena od humanitarnih domen človeštva, česar se zavedajo tudi v Pomurju in Slovenskih goricah, kjer veliko delajo na usposabljanju ter opremljanju. In krajani, še posebej gasilci Grabonoša, vasi z 250 dušami v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, si bodo gotovo zapomnili letošnje poletje. Tamkajšnje PGD Grabonoš si je namreč prvič v svoji 68-letni zgodovini, nabavilo novo gasilsko vozilo. Doslej so vedno koristili stara oz. rabljena vozila, tokrat pa so s skupnimi močmi uspeli zbrati sredstva za novo pridobitev, ki jim bo gotovo zelo koristila pri nadaljnjem delovanju. Zato ne preseneča, da so se na slovesnem in čustvenem blagoslovu novega vozila zbrali praktično vsi krajani, ob tem pa tudi številni gostje iz sosednjih vasi in gasilskih društev. Njihovo novo vozilo, ki ga je izdelal Avto center Žunkovič iz Miklavža na Dravskem polju, je stalo 36.000 evrov, poleg tega je potrebno prišteti še okoli 15 tisočakov za gasilsko prikolico, ki so jo tudi dobili. Kot pravi predsednik društva Simon Šipek sta 50 odstotkov sredstev prispevala občina Sv. Jurij ob Ščavnici in Občinska gasilska zveza Sv. Jurij ob Ščavnici, preostalih 50 odstotkov sredstev so morali zagotoviti sami gasilci.

"Tukaj smo predvsem zbirali prostovoljne prispevke, ne le po našem kraju temveč po celi občini. Pomagali so nam tako občani, kot firme. Hvaležni smo krajanom-gospodinjstvom, saj so nam darovali po 100 do 200 evrov, kar je v tej krizi lep prispevek. Seveda se lahko pohvalim, da smo gasilci zbrali najmanj 60 ton starega železja, ki smo ga prodali in sredstva namenili za novo vozilo. S tem smo ubili dve muhi na en mah, poleg izkupička, smo marsikje po okolici očistili naravo od odpadnega železja", nam je povedal predsednik Šipek, ki je že 8. leto na čelu vse bolj pridnega in dejavnega društva. Slednjemu se je še pred leti slabo pisalo in niso bili redki tisti, ki so mu predvideli ukinitev, a sedaj je to povsem drugo društvo. V zadnjih letih, poleg omenjenega nakupa vozila, so obnovili notranjost gasilskega doma, potem streho in fasado svojega objekta, kjer se praktično odvija vse društveno in družabno življenje kraja.

PGD Grabonoš sicer šteje 90 članic in članov, med katerimi je veliko mladih, kar pomeni, da gasilstvo v tej vasi ne bo zamrlo, še posebej ob dejstvu, da se mnogi mladi iz sosednjih in drugih vasi vključuje v njihovo društvo. Svojo novo pridobitev, gasilsko vozilo in prikolico so prevzeli, sedaj pa si želijo, da bi še obnovili stari del svojega doma, tam kjer se nahajajo garaže. Šipek ne dvomi, da jim bo to uspelo, saj je klima v društvu in vasi na vrhuncu...


Več v Kultura in izobraževanje