Ribiški car je postal Miha Gomboc

V Gradišču so okronali ribiškega carja

Jože Žerdin, ponedeljek, 13. junij 2016 ob 12:58
Ribiški car je postal Miha Gomboc

Ribiški car je postal Miha Gomboc

Poletni meseci so kot nalašč primerni za ribiče, ki z ribiškimi palicami lovijo ribe, kar je za njih nedvomno največje zadovoljstvo, da so v naravi, v tišini in kjer čakajo na ulov rib. Ribiška družina Gornja Radgona, temeljna ribiška enota Tišina je v ribnikih v Gradišču pri Tišini v nedeljo, 12. junija, pripravila ribiško tekmovanje za izbor ribiškega carja za ribiško sezono 2015/2016. Kljub deževnemu in hladnemu jutru so se ribiči le zbrali in začeli s tekmovanjem za ribiškega carja. Tekmovanja se je udeležilo 25 ribičev, ki so skupaj ulovilo okoli 45 kilogramov različnih vrst rib.

Ribiško tekmovanje je potekalo po načelu ujemi- spusti, kar se je ob koncu tekmovanja tudi zgodilo, saj so vse ribe dali nazaj v vodo. Ribiški car namreč postane tisti ribič, ki ujame največjo in najtežjo ribo. Letos se je ta sreča nasmehnila mlademu ribiču Mihi Gombocu doma iz Petanjcev, ki je ujel 11 kg amurja. Drugi je bil David Perkič, ki je ulovil 5,45 kg rib in tretji Anton Pozvek, ki je ulovil 4,85 kg rib. Na osrednjem dogodku na kronanju ribiškega carja se je zbralo veliko število ribičev in ostalih ljubiteljev rib in narave, pri ribiškem objektu pri ribnikih v Gradišču.

Ribiškega carja sta okronala predsednik temeljne ribiške enote Tišina Vinko Šarotar in drugo uvrščeni ribič na tekmovanju David Perkič. Novega ribiškega carja so oblekli v rdečo pelerino, v roke so mu dali žezlo in na glavo krono. Dogodek kronanja je bil res enkratno ribiško doživetje, kajti vsak ne more postati ribiški car, zato je potrebna ribiška sreča in dobra vaba. Naloga novega ribiškega carja bo odslej pomoč ostalim ribičem, pomagal bo mladim ribičem, da se lažje odločijo in vključijo v delo Ribiške družine, njegova poglavitna skrb pa bo posvečena tudi ohranjanju ribjega zaroda v ribnikih v Gradišču, kot tudi varovanje narave. Ribiški car je kot nagrado še dobil priložnostno darilo, ostali ribiči pa še tolažilne nagrade.


Več v Družabno